петък, 29 август 2025 г.
КОРНИШОНИ В КОФА като от бидон
Кисели краставички по фински
Необходими продукти:
3 кг дребни корнишони - ако са по-едри, се нарязват
3 с.л. с връх сол - едра морска
200 грама захар
180 мл оцет (желателно ябълков домашен)
3 ч.л. синап
3 дафинови листа
Изпълнението:
Краставичките след измиването се накисват за 1-2 часа в студена вода с добавка на 1 с.л.
В тенджера се загряват до завиране водата, солта, захарта, синапа и дафиновите листа. Когато заври, котлонът се изключва, добавя се оцета и в тази марината се пущат корнишоните.
В момента, в който започнат да променят цвета си, се пълнят в буркана, налива се маринатата, затварят се с капачките и се оставят върху тях до пълното им изстиване.
Краставички (корнишони) в бидонче
Необходимо е бидонче - продават в магазините по левче, едни такива 15-20 литрови за малко пари. Желателно е да е с кранче - ако няма, просто се купува едно такова, дупка в бидончето и залепване на кранчето. Много е важно, защото лесно се преточва саламурата.
Едно такова поема поне 10-12-а кила корнишони.
Освен корнишони, може да се ползват и по-малки краставици от сорта "Гергана".
Корнишоните се измиват и накисват в студена вода за поне час два с добавка на малко сол. Нито се режат, нито се дупчат.
Сетне се прехвърлят в бидончето, на дъното на което се слага китка сух копър от върха със семето - ако няма, просто копър в количество по желание.
Между тях се бухват скилидки чесън - около 2-3 глави без да се чисти. Сетне имаме идеална туршия от чесън.
Прави се саламура по най-простия начин: налива се вода в бидончето, която да ги покрие отгоре.
Водата се излива и в нея се разтварят по 50 до 60 грама морска едра сол и поне 10 грама захар. Доливат се по 40 мл оцет на всеки литър течност. Добавят се и по 1 ч.л. на литър синап. Който има желание, може да добави и листа от вишна, листа от хрян и т.н.
С тази смес се заливат корнишоните в бидончето и оставят на терасата да си ферментират. Ежедневно се преточват през кранчето.
На 5-6 -я ден (зависи колко е топло) са променили цвета си, саламурата леко е помътняла и са почти готови.
Това е момента, когато трябва им сложим или калиев сорбат или натриев сорбат, за да спре процеса на ферментация. По принцип се слага по 1 грам на литър течност или кило зеленчук.
И остава да чакаме зимата, за да се насладим на вкусните корнишончета от бидончето и да ползваме марината за овкусяване на разни мръФчоци.
Стават хрупкави и много вкусни.
Пробвайте и няма да съжалите. Мога само да кажа - жестоко мезе за ракийката и НАЗДРАВЕ!
П.П. Не съм в състояние за вкяка публикация да пущам снимки. Както съм казал имам хиляди рецепти през годините преди блога, които няма как да пресъздам, а искам да споделя с Вас.