петък, 20 септември 2024 г.

КЮФТЕТА ОТ ЧЕРВЕНА КАПИЯ

 


    Основният герой в тази вкуснотия е печената червена капия (чушка). 
    Кюфтетата се правят много лесно стига капията да е опечена, оибелена и добре отцедена от сока й. Едновременно правих два варианта - със сирене и мляно месо. 
    Чушките бяха 12 броя големи и добре отцедени, които накълцах на ситно (може да се нарежат и в блендера без престараване - да останат и едри парченца).  1/2 връзка магданоз (само от листата) също нарязах на много ситно. В купа смесих накълцаните чушки, магданоз и едно яйце, след което половината от тази смес отделих в друга съдина.
    В първата добавих около 300 грама сирене, а във втората - горе долу толкова мляно месо.
    Подправянето: 
    за тази със сиренето просто щипка сол, индийско орехче на върха на кафяната лъжичка и по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион. 
    за тази с мляното месо по 1 ч.л. сол, черен пипер и лук на гранули, почти по пълна чл. сушен чесън; червен пипер (носи и лютив), чубрица.
(подправките са мъпрос на лично предпочитание)
    Всяка смес се омесва добре, ако е малко рядка се добавят лъжица две галета, за да може каймата да държи форма. Готовите кюфтета не се овалват в брашно преди пърженето.
    Пърженето е ясно - до хубаво зачервяване. Вадят се върху кухненска хартия за да се отцеди излишната мазнина.
    Стават голяма вкуснотия. Пробвайте и няма да съжалите.

П.П. На снимката вляво са тези със сиренето, а вдясно- тези с мляното месо. Визуално почти нямат разлика.
И НАЗДРАВЕ!

сряда, 18 септември 2024 г.

КАК ДА ПРИГОТВИМ АРЖЕНТИНСКИ ХЕК

 

    Наскоро попаднах в една от веригите на аржентински хек. Хекът не ми е най-любимите риби - в кварталния магазин често има замразено филе. Единственото му хубаво е, че това филе няма кости и е подходящо за добавка в рибена чорба.
    Суха е и не става за печене, единственият читав начин е панирано и пак ми идва сухо. Та затова го избягвам - вари го, пече го, не е моя рибок.
    Този пък като го гледах в опаковката ми се стори, че не е съвсем онова бяло и сухо месо, а е по-различно и взех, че се прежалих. След като го приготвих и опитах различните варианти чак съжалих, че не купих още една опаковка да си я замразя за следващото удоволствие.
    Опаковката беше 800 грама и 5 големи филета.
    Преди да продължа, само казвам, че го извадих от опаковката, подсуших с домакинска хартия, поръсих с черен пипер, идея сол и малко лимонов сок и го оставих да си почива в хладилника докато измисля какво да го правя, па и да пийна едно две бърбънчета за идейност.
Вариант ПЪРВИ:
Проснах филето върху дъската - видя ми се доста дебеличко откъм единия широк край и с острия нож взех, че го поизравних на дебелина. Изрезката е горе вляво. Опиперяването се вижда ...
Зачудих се какво да му сложа за плънка и реших, че е най-добре резенчета моцарела.
Можеше и някакво твърдо сирене, но прецених, че тя е най-подходяща.
Чудих се за бекон или нещо друго, но ми се стори не добро като идея.
Захлупих си с другата част от филето и защипах с клечка за зъби.
Веднага казвам, не забравяйте за нея - след като се приготви,  преди да се сървира клечката се маха.
И да не губим време - в една голяма чиния си омесваме или царевично или пълнозърнесто брашно с малко сол и тайната съставка - куркума (за цвят).
В друга съдина се разбиват поне три яйца.
Знаете - първо в брашното, сетне в яйцата и в тиганЯ.
Ако артиса, няма страшно - ще направим галушки за гарнитура накрая.
Втория вариант - друго филе, пак резнато за изтъняване се овалва в брашно - в широкия край се слага пак моцарела на късчета и се навива на руло по посока тънкия край и се защипва пак с клечка за зъби.
Правим и още едно филе като руло, както направихме още една захлюпена пържолка в първия вариант.
Последното филе остава за пържене почти натюр - брашно, яйце.
В последния трети вариант - взема се една палачинка - вярно от вчерашната закуска. Нареждат се ситно накълцаните изризки от филето и относно резенчета моцарела. Сгева се като като плик.
Ясно е, че с плика ще процедираме по същия начин - овалване в брашно и яйце и сетне в тигана.
Е,докарахме го и до тиганЯ. Поравно масло и олио добре да загреят и облечените в брашно и яйце пълнени пържолки се бухат там за около 3-4 минути. Сетне се обръщат- за още 3-4 минути. Не е необходими да обръщат през цялото време - един път е напълно достатъчно. Всеки знае- повдигаш с лопадката и поглеждаж- зачервена е, значи обръщаме. Сетне върху кухненска хартия за поемане на излишната мазнина, макар че такава почти няма.
Докато си се мъчат в мазнината, си обелваме домат, разваме си краставица и си правим гарнитура.
Може да спретнем и едно картофено пюре - тайната е да му бухнем малко от мазнината от пърженето - става безумно вкусно.
Вляво са "сгънатите" пържолки, най отпред рулцата, вдясно натюра.
Гарнитурите се съм показал - нека всеки си се постарае за себе си ... и по собствен вкус.
Затова няма и снимка.
Не остана и снимка на пълнената палачинка, защото се омете докато да разбера, че е попаднала в нечия чиния, но отзивите бяха уау ... само суперлативи ...
Ето и рулцето - направо е разкошно.
Сгънатата пържолка е на челната снимка.

Извод, ако Ви падне арженски хек, не си мислете, че от него няма какво да се направи.

Стана дзвернска вкуснотия.
Пробвайте нещо от моите варианти и се надявам, че все ще Ви хареса и НАЗДРАВЕ!

ПЕЧЕНО ПИЛЕ за начинаещи и както да направим от него

 


    Не гледайте, че изглежда неугледно. Това е най-крехкото и невероятно вкусно печено пиле и при това направено по най-лесния начин.
Подготовката на пилето за печене отнема не повече от 5 минути и сетне шапка на тояга.
    Начинът за направия е пригоден и удобен за най-непредубедените в кухняна и готвенето, т.е. за тези, които във възможностите им е да сварят яйца, без да изпонацапат цялата кухня.
    Необходимо е едно цяло пиле - около 1,5 кг са, но се оказа, че е множко много за двама. Трябват още около 100-а грама масло, сол, черен и червен пипер, чесън и лук на прах, 1-2 ч.л. царевично нишесте и от там един плик за печене.
    Размекнатото масло се смесва с всички подправки (вкл. и нишестето) да се получи нещо като мека каша. 
    Не препоръчвам пилето да се мие, а просто се подсушава с кухненска хартия.
    С ръка се осолява леко откъм вътрешността и се намазва с малко с маслената смес. За разкош може в коремчето да се бухнат резени ябълка или лимон; може и друг плод.
    Пилето се слага в плика и пак с ръка, там където е възможно под кожата се напъхва от маслената смес , намазва се обилно и отгоре навсякъде, където е възможно. 
    Сега идва моментът на истината - дали да се налее чашка бира, чашка бяло вино или нещо друго. Заложих на най-нетрадиционното - едно кубче гъбен бульон (колкото да не ги харесвам, ама доста хора ги ползват и няма лошо) разтворено в около 300 мл марна вода (демек с телесна температура - да не ме питате какво е това "марна").
    Пилето е полегнало в плика на гърба си и вирнало предизвикателно крачета и гърди нагоре. Връзваме със свинска опашка, но му оставяме малко отворче да може да си дихти и бух тавата във фурната на 170С с вентилатор. 
    За около 40 мин.  Сетне следва най-трудното - тавата се вади, с ръкавици се измъква плика и с малко манипулации тип акробат пилето се обръща наопак и пак във фурната за около 30 мин., но този път на 160С.
    Не е необходимо да се проверява какво е станало. След толкова време е на път да се "разкапе". Режем торбата и обръщаме пилето, намазваме обилно със сос от нар и малка поръска от лютив червен пипер (или пушен, или просто червен) и обратно на 180С с вентилатор да се зачерви от срам. - не повече 7-10 мин.
    Тавата се вади - има перфектно опечено пиле, а около него невероятен маслено-гъбен сос, с който могат да се заливат късовете месо.
    Гарнитурата - каквото Ви е кеф - картофено пюре, варени картофи, пържени картофи, доматена салата и т.н. Ако не Ви мързи, може да спретнете едни галушки, ама нали рецептата е за неизкушени - нека си сварят два три картофа, обалят, неражат на ситно и поръсят с настъргано сирене.
    Двете души се борят с това пиле, хапват туй онуй и оно си артисва кажи речи целото.

ЧАСТ ВТОРА -  какво да направим с остатъка?
Останалото печено пиле ще обезкостим и ще отделим за пилешка супа или каша с пилешко - около 300 до 500 грама.

Внимание! Костите не се изхвърлят, а отиват с разни работи - морков, лук, чесън, дафинов лист, резенчета целина и още какво ли не още, за направа на пилешки бульон.
Който не го мързи и е мераклия за по-вкусен бульон, може кокълчета да ги пъхне в тавичка, ще бухне малко овкусена сол от моята гурме сол, малко нарязани зеленчуци и ще запече във фурната на 250С  почти до тъмно кафяво.
Сетне продължението: Всичкото това загоряло почти по черноморски да го сложи в голяма тенджУра и да завари с добавяне на вода 2 пръста над него за час и сетне и прецеди и получения бульон отново до редуцира до прилична гъстота. Замразява се във формички за лед, сетне в торбичка и се вади нужното количество.

ЧАСТ ТРЕТА:
След като отделихме месо за супа, остана още доста печено пилешко.
Реших, че е идеално да направя котлети (демек кюфтета). На бърза ръка се сваряват два-три средни картофа и се намачкват с вилицата без особено престараване.
Накъсаното или нарязано печено пилешко се смесва с картофеното пюре, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. инд.орехче; 1/2 настъргана (или нарязана на много ситно) глава лук, 1 пресована скилидка чесън; Носи и други подправки по желание.
Омесва се много добре, оформят се кюфтета в силно загрята мазнина, която да стига поне до половината им. Пърженето е за кратко, колкото да промят цвета си към зачервяване (нали всичко е сготвено предварително).
Когато се обърнат, както са си в тигана могат да се поръсят със ситно нарязан кашкавал или някакво друго твърдо сирене.
Докато си се пържат могат да се обелят домати и крастивици и да се подготвят като гарнитура.
От това количество излизат 10-12 кюфтета в зависимост от големината.
Сервирах ги точно по този начин - с домати и краставици.
Е, някой да не си помисли, че всичко това се прави в един ден - вчера пилето, днес кюфтетата, утре супата и т.н.
Това е идеалният начин да оползотворим едно пичено пиле и нищо да не се изхвърля.
Ха-ха, нека Ви разсмея малко - тези 12-а кюфтета за двата ни пак са много и което артиса може да се сготви на следващия ден като кюфтета с доматен или бял бешамелов сос.
Това е моят икономичен вариант за начинаещи.
Па и с едно пиле от малко повече от 1,5 кг за около 7,50 лв, двама пенсионери могат да изкарат почти цяла седмица и то все с вкустотии на масата.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!