сряда, 11 юни 2025 г.

ЛЕСНА И БЪРЗА "МУСАКА" ОТ ТИКВИЧКИ

 

    Това е най-бързата и най-лесна мусака, която съм правил и при това невероятно бюджетна в тези скъпи времена.
    При това се прави толкова бързо и лесно, че просто няма какво да описвам:
    Необходими са ни за 4-6 порции: поне 3 или 4 (от зор) средни теквички; 1 глава лук - почистена и нарязана на ситно; 1 морков - почистен и настърган; 1 домат - обелен и настърган; 2-3 скилидки чесен на ситно, както и поне 500 грама кайма от мляно месо. За подправяне - черен пипер и щипка джоджен; Също така и 2-3 с.л. зехтин. Особеното е, че ползвах 1 кубче турски зеленчуков бульон (който няма нищо общо с нашенските).
    За заливката: 2/2 кофичка кисело мляко; 1/2 ч.л. сода; 1 с.л. с връх брашно и 2 яйца, както и поне 50 гр. настърган кашкавал.
    Приготовлението е направо елементарно и отнема буквално минути като се изключи времето за предварителна подготовка на зеленчуците, което също не е много - максимум 10-а минути:
В силно загрятия зехтин последователно се задушават лука, чесъна, моркова, каймата, домата като им се добавя разтвореното в 1/2 ч.ч. кубче бульон. В това време тиквичките се обелват на зебра, нарязват на кубчета  и добавят в тигана.
След 10-а минути всичко се прехвърля в подходяща тава и се пече на 180С.
След 30-а минути прави заливката и сипва върху запечените продукти в тавата.
Още максимум 10-а минути и ястието е готово.
Най-добре е да се сервира леко поизстинало - така порциите държат форма.
На другия ден е още по-вкусно. Особено сервирани с цедено кисело мляко с добавка на малко чесънче ...
Правете смело - лесно е и НАЗДРАВЕ! Върви си с бяло или розе или ледена биричка.

вторник, 3 юни 2025 г.

СУПЕР ЛЕСЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ

 

    Това е най-лесният и бърз ябълков сладкиш, който може да се направи буквално за минутки и то без да те затрудни.
    Няма да пиша някаква рецепта, а ще го обясня покрай снимките:
Една огромна ябълка или две средни се обелват, почисват и нарязват на резени и подреждат в тавичка с Д=20 см, на дъното, на която е сложена намазнена хартия за печене. На хартият се сипва около 1 с.л. захар, а между ябълките - малки бучки масло.
В купа се разбиват 2 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.ч. олио, 5-6 с.л. кисело мляко и 5-6 с.л. по пълни с брашно.
Добавя се 1/2 ч.л. канела и 1/2 пак. ванилова захар и с тази смес се заливат ябълките.
Пекат се на 160С с вентилатор до хубаво зечервяване.
Оставят се да изстинат и моат отделните парчета за се сервират със сладолед и обилно пърсени с пудра захар.
Като екстра - тавичката може да се засипе със захар и идея масло докато се карамелиризат и след това да се нареждат ябълките.
Дет, не харесвам десерти, на това му казвам Дзверска вкуснотия...

неделя, 1 юни 2025 г.

ДОМАШНА ГОРЧИЦА

 


     Домашно направената горчица е за предпочитане пред купешката - мое мнение, което вярмам, че мнозина ще споделят.
    Как се прави ДОМАШНА ГОРЧИЦА (доматена), вече съм писал, но сига ще дам един друг малко по-трудоемък вариант, но който дава много по-добър резултат: получава се по-мека и по-вкусна. Също така носи различни добавки за промяна и подобряване на вкуса.
За една доза се ползват 10 пакетчета бял синап, т.е. 100 грама (струват 2,50 лв).
Слагат се в подходящ буркан с винтова капачка и се заливат с бял балсамов оцет поне 1 пръст над синапа- поради липса на такъв ползвах червен.
След 24 часа синапът е набъбнал и "глътнал" оцета.
Самите зрънца са станали меки и ароматни от аромата на балсамикото.
Могат да престоя  така и повече време - ще станат още по-крехки.
Следващият етап е варенето -синапените зърна се прехвърлят в подходяща съдина. Добавя им се поне 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. череп пипер. Сложих и 2 с.л. сос от нар, както и около 100 мл вода и 2 с.л. зехтин. От момента на завирането се вари 10-а минути и се оставя да изстине върху котлона - да остане почти без течност.
Изчаква се сместа да изстине и се пристъпва към пасиране с блендера. За фина консистенция може да се прецеди през ситна цедка. Може и да се блендира до по по-едра консистенция.
Сега е моментът да се опита на вкус и евентуално да се добави още малко сол, по желание  и малко мед или настърган хрян, или чили...
Пълни се с буркан и се оставя в хладилник за 24 часа.
Сетне е готова за консумация...
Невероятна вкуснотия.