Това е най-бързата и най-лесна мусака, която съм правил и при това невероятно бюджетна в тези скъпи времена.
При това се прави толкова бързо и лесно, че просто няма какво да описвам:
Необходими са ни за 4-6 порции: поне 3 или 4 (от зор) средни теквички; 1 глава лук - почистена и нарязана на ситно; 1 морков - почистен и настърган; 1 домат - обелен и настърган; 2-3 скилидки чесен на ситно, както и поне 500 грама кайма от мляно месо. За подправяне - черен пипер и щипка джоджен; Също така и 2-3 с.л. зехтин. Особеното е, че ползвах 1 кубче турски зеленчуков бульон (който няма нищо общо с нашенските).
За заливката: 2/2 кофичка кисело мляко; 1/2 ч.л. сода; 1 с.л. с връх брашно и 2 яйца, както и поне 50 гр. настърган кашкавал.
Приготовлението е направо елементарно и отнема буквално минути като се изключи времето за предварителна подготовка на зеленчуците, което също не е много - максимум 10-а минути:
В силно загрятия зехтин последователно се задушават лука, чесъна, моркова, каймата, домата като им се добавя разтвореното в 1/2 ч.ч. кубче бульон. В това време тиквичките се обелват на зебра, нарязват на кубчета и добавят в тигана.
След 10-а минути всичко се прехвърля в подходяща тава и се пече на 180С.
След 30-а минути прави заливката и сипва върху запечените продукти в тавата.
Още максимум 10-а минути и ястието е готово.
Най-добре е да се сервира леко поизстинало - така порциите държат форма.
На другия ден е още по-вкусно. Особено сервирани с цедено кисело мляко с добавка на малко чесънче ...
Правете смело - лесно е и НАЗДРАВЕ! Върви си с бяло или розе или ледена биричка.