неделя, 23 февруари 2025 г.

СОЛЕНКИ за закуска и за мезе

 


    Най-сетне прекарах ред да напиша за направията на тези соленки, които са много подходящи за закуска, а и за мезе. Правя ги доста често и винаги стават страхотно вкусни.
    Преди да продължа с начина на направията, както винаги в последно време ще дам и други варианти от блога с подобни вкуснотии:
За тестото:
200-250 грама сирене се натрошават с вилица и смесват с две яйца и 2-3 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. захар.
Добавят се 300 грама пресято брашно и 1 ч.л. бакпулвер.
Сол - слага се в зависимост от солеността на сиренето.
Омесва се твърдо тесто, към което се добавя 1 с.л. масло и се доомесва.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да си почива.
Правя го вечерта и го оставям да си почива до сутринта.
На сутринта с намазнени ръце от тестото се откъсва голямо топче, което се оформя като салам и се нарязва на парчета малко по-големи от орех.
От всяко парче се оформя малка леко продълговата "питка" и се оставят да си отдъхнат няколко минути, докато загрява олиото.
Пържат се в тясна касерола поне с 2 пръста олио до хубаво зачервяване от двете страни.








Готовите сиренки се вадят върху домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Отвън стават хрупкави, а вътре са мекички и приятно солени.
Ако искате да са меки и отвън, просто трябва да се слагат в съдина с капак.
Но все пак са по-вкусни хрупкави отвън ...
Толкова за сиренките за закуска....
Сега за сиренените пръчици за мезе.
От същото тесто се откъсват топчета колкото орех и с ръка се оформят продълговати пръчици около 15-17 см дължина и дебелина 2/3 см.
Нареждат се върху леко омаслена хартия за печене, намазват се с прясно мляко (може и жълтък на яйце) и се ръсват с малко едро смляна сол.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180С за около 15-на минути.
Към 10-а са си променили цвета и леко ги размествам.
След като са готови и изключа фурната не ги вадя, а леко я открехвам и оставям в нея да изстиват.
По този начин след печенето допълнително поизсъхват и стават хрупкави.
Страхотно мезе са.
Всичко се прави лесно, така че смело се пробвайте и няма да съжалите!

събота, 22 февруари 2025 г.

ДЕЛИКАТЕС ОТ СВИНСКО ФИЛЕ


  Тази публикация ще е изключително кратка. В блога толкова много съм писал за осоляването, за направата на домашни деликатеси, че просто няма смисъл да се повтарям. Па може и някой ден всичко да обобщя на едно място, но както и да е ...
    Та така за 1 кг свинско филе, което се оформя на правилен къс (изрезките отиват за готвене) се отделят 28 грама нитритна сол, 3 грама захар, 0,5 гр витамин С и толкова.
    20 грама от солта заедно със захарта и витамина се разтварят в около 250 мл филтрира вода и със шприца се инжектират в месото. Това се прави след като месото е сложено в дебел найлонов плик. Остатъкът от солта се втрива в месото. Пликът се обезвъздушава и заминава в хладилника поне за 10-на дни като от време на време се обръща.
След това следва темпериране на месото и във фурната както си е в плика като в месото се забива термометъра.
Започва се от 50С и през 30-а мин. се увеличава до 80С.
Когато стигне вътрешна температура 69-70С, значи е готово и веднага се охлажда шоково.
След 24 часа в хладилника е готово да се напада.
Много крехко, дзверски вкусно, реже се тънкофайски - страхотно мезе.
Става лесно - правете смело и НАЗДРАВЕ!

КЮФТЕТА ОТ ЕЛДА И ПУЕШКО

 

    За ползите от елдата няма да пиша.
    В блога имам доста рецепти с елда:

Кюфтета от леща и елда


Та да се върна на направата на тези изключително вкусни и полезни кюфтета от елда и пуешко.
Необходими са ни около 150 грама елда, 500 грама пуешко от бутчето, 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, 1 ч.л. риган;  сол и черен пипер на вкус; Може да се сложат и други подправки, но заложих да са "обрани" от към тях.
Изпълнението е лесно:
Елдата се измива и се слага да се вари в леко подсолена вода в съотношение 1:3 като се добавят и нарязаният лук и чесън.
Докато се вари елдата, пуешкото нарязано на парчета се смила в блендера, но без голямо престаряване.
Сварената елда се прецежда през цедка и в тиган на не много силен котлон се подсушава, като се намачква леко с вилица.
Смесват намачканата елда със смляното пуешко и подправките.
Ако сместа се окаже малко рядка, може да се добавят лъжичка две брашно от елда или обикновено брашно.
Не съм слагал яйце, но който иска може да си го добави.
Оформят се с леко намаслени ръце кюфтета с желана големина и се пържат до готовност.
При пърженето в мазнината се пущат една две скилидки чесън.
От това колимество продукти се получат достатъчно количество кюфтета (16-18 броя).
Вместо да се пържат кюфтетата могат да се изпекат във фурната - въпрос на предпочитание.
Кюфтетата се сервират с гарнитура по желание - в случая руска салата.
За предпочитане е към тях на да се направи млечно-чеснов сос.
Стават още по-вкусни.

Ами това е, правете смело, не е трудно, а е много здравословно.

П.П. Водата от варенето на елдата не се изхвърля. Прецедена още веднъж през домакинска хартия е полезна като чай.