четвъртък, 20 февруари 2025 г.

РОШАВА БАНИЦА със спанак

 

    Тази баница е малко по-странна от типичната за нас редена баница. 
    В моя вариант изобщо не е икономична, но за сметка на това се оползотворяват стари изостанали кори лаваш.
    Веднага пиша съставките - един пакет лаваш (370 гр.), от който съм взел една кора за направа на бърза пица и останалото е останало отворено и добре изсъхнало направо до състояние за негодност. Вариантите са два - да се изхвърлят корите или да им се намери някакво приложение.
    Предпочетох варианта за втора употреба - изхвърляме 600 000 тона храна годишно в България.    
Нещата са много прости- всички кори лавеш се навиват на руло и се нарязват на ситно.
В случая 5 яйца се разбиват с една кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, около 400-500 грама сирене намачкано с вилицата  и омесват с лаваша.
Отделно от това около 200 грама спанак листа се измиват много добре и нарязват на ивички. Всичко се омесва добре заедно с 2-3 с.л. масло.
Подходяща тава се намазва с масло и цялата тази смес се прехвърля в нея.
Тук таме бучка масло и се пече на 200С на предварително загрята фурна до хубаво зачервяване (около 45 мин.).
Става страхотна бъркана и рошава баница от стари кори. 
Може да се направи и с обикновени кори за баница, които са поизсъхнали. Вместо сапанак може да се ползва лапад или зелен лук и т.н.
Бърканата баница става невероятно вкусна. Особено колтото повече е натрошеното сирене , толкова по-добре ...
Правете смело и не жалете матРиала! Става много вкусна.

понеделник, 17 февруари 2025 г.

КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА С ПАТЕШКИ ДРОБ

 
    
    Това е една уникално вкусна картофена крем супа, която се прави много лесно. 
    За направията на 4-6 порции са необходими 4-5 обелени и нарязани едри  картофа; 1 малка лук на ситно, 1 скилидка чесън; 2-3 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус, както и 100-а грама патешки дроб. Може и един морков, но променя вкуса.
    Изпълнението е елементарно: в подходяща съдина с капак се загрява зехтина, за кратко се пущат лука, чесънчето и след 2-3 минути нарязаните на кубчета картофи.  Заливат се със зеленчуков бульон (ако няма с много топла вода) колкото да ги покрие и се оставят да къкрят на котлона до пълно омекване на картофите.
    За да стане супата с патешки дроб в съдината се добавя остатъка от патешкия дроб по селски от предния ден. Ако няма такъв, просто след слагането на картофите в съдината се добавя и патешкият дроб. Когато той промени цвета си, се налива бульона или топлата вода. 
    Вари се до пълното омекване на картофите. 
    Пасира се, слагат се подправките - сол и черен пипер и се оставя на котлона буквално за 3-4 минути.
    Сервира се с лека заливка от екстра върджин и чеснови крутони.
    Впрочем прави се много по-бързо отколкото направих тази публикация и при това става много вкусно.
П.П.Това е само идея и носи други продукти и подправки. На когото не му харесва процеса на запължването, може направо да свари всичко в тенджерката, но в интерес на истината губи от вкусовите си качества.
    Пробвайте и няма да съжалите. 
    Макар и не много подходящо, все пак НАЗДРАВЕ!

ПАТЕШКИ ДРОБ ПО СЕЛСКИ

 

    Репортаж направо от тиганЯ за направата на един наистина дзверски вкусен дроб.  Няма да пиша колко е полезен дробът, без значение какъв е. Това всички си го знаем.
    Чудя им се на западняците, които не го признават за храна (с малки изключения) и че не могат да оценят тази карантия откъм ползи и вкус.
    На първо място в класацията ми е гъшият дроб, сетне патешкият, телешкият, свинският и на най-накрая пилеЩият. Този последния дори и не намирам за много полезен, но има превъзходството пред останалите, че се приготвя най-лесно. 
    Всъщност патешкият дроб е най-обикновен дроб от патица, която не е угоявана по най-ужасяващия начин, а вкусът му е невероятен.
    В блога ми има една рецепта за патешки дроб и съжалявам, че няма още, въпреки че го правя доста често. При това цената му е доста прилична - сега е около 10-на лв за кило и за малко средства можете да си направите нещо наистина дзверски вкусно.
    За да не съм досаден само давам малко инфо: богат е на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор и цинк. Съдържа и малки количества йод, кобалт, молибден, никел, калай, сяра, флуор и хром. Да не говорим, че има висока хранителна стойност - на 100 грама суров дроб- 405 калории.
    След това откланение преминавам към начина направия и необходимите количества:
За около 4-6 порции: 600 грама патешки дроб, 2 големи глави лук нарязан на ситно; 2-3 скилидки чесън пресован; шепа печурки - обелени и нарязани на ситно; поне два средни картофа- нарязани на кубчета; сол и черен пипер на вкус и 1 ч.л. сушени зеленчуци от моята домашна вегета; повечко зехтин и 1/2 ч.ч. кока кола.
Изпълнението е направо елементарно: зехтинът се загрява в тигана, пущат се нарязанит лук и пресованият чесън - докато омекнат и леко променят цвета си; добавят се ситно нарязаните картофи и когато леко променят цвета си следват гъбките. Всичко се пържи до почти пълна готовност.
Почистеният и нарязан на едро патешки дроб се пуща в тигана и се пържи за около 3-4 минути и вътре се личва чашката кока кола. Турга се капака на тигана като котлонът се изключва и се оставя да поизстива върху него.
Сервираме го топло с мазнинката от тигана, за да има какво да отопяваме залъчето леб...
Дзверска вкуснотия ... Пробвайте лесно е и НАЗДРАВЕ!