неделя, 19 януари 2025 г.

ЗЛАТЕН МЕД

 


ЗЛАТЕН МЕД!
Колко много говори самото име! Нарочно няма да описвам ползите от него- който иска да прочете в Нета. Толкова са много, че не искам да пиша. Най-важното е, че е страхотен имуностимулатор и може да те предпази от куп болести.
Важното е да си редовен при приема - по една с.л. на гладно сутрин рано и толкова. Може същата с.л. да се разбърка с прясно мляко или кисело мляко и финита ...
Направията е лесна:
Хубав домашен мед около 300 грама се смесва с 2 с.л. куркума, 1/2 ч.л. смлян на ситно черен или бял (за предпочитане) пипер, 2 с.л. смлян сушен джинджифил; добавя се и 1 ч.л. канела. В моя вариант добавям и 1 с.л. разтопено истинско масло.
Това е съвсем простичко за изпълнение, а ползите са огромни.
П.П. Ползвам меда на Нико мед, но няма как да дам тука връзка (всеки може да ги открие във ФБ).
Пробвайте и определено няма да съжалите!
За пръв път не казвам НАЗДРАВЕ,но това няма нищо общо с хубавото питие а подпомаге черния дроб да му "издържи" :)

петък, 17 януари 2025 г.

Да оползотворим стария колбас

 

    Има и то доста често ситуации, когато сме си купили колбас или пък разполагаме с домашно приготвен такъв и по една случайност сме го "позабравили" в хладилника или във фризера и като го извадим направо е "изсъхнал" ... Както казваме, с брадва не можеш да го насечеш та камо ли да го сдъфчеш.
    Спасението за някои колбаси е да ги завиеш с навлажнена амбалажна хартия и в храдилника като се сменя ежедневно. Но това помага в определи случаи, но не във всички...
    Наскоро открих един направо уникален начин, който не мога да не споделя ...
През октомври купихме от Италия един много вкусен салам. То ако беше една щафетка, да го преживееш, но ние се накупихме като невидяли - носехме цял празен куфар за чекиране, който биде напълнен със салами, сирена и множество  други блаженства.
Преди няколко дни открих във фризера една щафетка- оставих я да се отпусне в хладилника и за съжаление като я резнах, щеше да ми пострада ченето... Или трябваше да я пращам за кучето, но и то сигулно щеше да пострада зъбно. Пробвах изпитания вариант с влажната хартия , но ефектът беше нулев. 
Дълго се чудих какво да направя и в един момент ме осени всевишна идея - нарязване на ситно и пасиране в блендера с идея масълце и бърбънченце...
В крайна сметка се получи нещо като пастет - дзверски вкусно ... 
Можеш да си го мажеш на филийка, да го смесиш с настърган кашкавал и масълце и да си опечеш сандвичи  и какво ли не още ...
Нито скъпият колбас биде изхвърлен, нито реализирах загуби, а получих нов продукт напълно годен за невероятна дзверски вкусна закуска.
В тази смес може да се добавят настърган кашкавал, яйца и/или други неща и да се правят сандвичи и т.н.
Схемата работи и други позахнали колбаси, които могат да бъдат оползотворени и то по напълно вкусен начин и без загуби.
Вместо блендера, може да се настържат на рендето, но си е голяма играчка.
Може да се ползва и месомелачката.
Пробвайте и няма да съжалите!

сряда, 8 януари 2025 г.

ШВЕДСКИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА ОТ ЛИНДСТРЬОМ

 

    Днес блогът ми условно навършва 10 годинки, което за един непрофесионален блог (често и зарязван), не е никак малко. Много се чудих каква публикация да пусна - натрупали са се в архива направо стотици, защото рядко в последно време пиша ...
    След дълъг размисъл реших да е нещо нестандартно - все пак декември месец прекалахме доста време в Швеция и пробвахме доста неща, дори и готвих и имам няколко интерсни варианта  за шведски палачинки, филе от сьомга и т.н.
   
Затова реших да пусна една за шведски телешки кюфтета по Линдстрьомски от книгата - "Шведска зима и Коледа, която получих като подарък от една очарователна Дама. Тя ме изненада и с неин домашен черен чесън и курут от Узбекистан. За курута - сушен млечен продукт ще напиша отделно нещо, защото просто е уникален млечен продукт и съм правил в годините нещо подобно, но не съвсем в този му вариант ...

    Та да започна с необходимите продукти за кюфтетата:
600 грама телешко смляно месо (не кайма, а именно смляно месо, макар че може да се ползва и добра кайма); 1 малък стрък праз накълцан на ситно; 3 големи с.л. настъргано цвекло (почти 1/2 ч.ч.); 2 с.л. каперски накълцани; 2 жълтъка; 1/2 ч.л. смлян бял пипер и сол на вкус.
    За соса: 
200 мл сметана, идея сол и няколко стръка ситно накълцан магданоз; По рецепта има и щипка пудра захар, но това не ми хареса за приготвянето.
     За гарнитурата: 
    около 1 кг картофи - сварени в леко подсолена вода с подправки на вкус, обелени, нарязани на едри парчета и запечени във Фурната на 180С с идея розмарин и малко масло.
    Изпълнението е направо елементарно: всички продукти за кюфтетата се омесват много добре за няколко минути (всички знаят защо). Оставят се да починат в хладилника 20-30 минути и топката гова кайма се разделя на 8 парчета. Оформят се големи кюфтета и се пържат в смес от масло и олио поравно за по около 3-4 минути от всяка страна.
    Стават още по-вусни като се пекат на скарата с типичното "завъртане", за да получат т.н. "решетка".

    Готовите кюфтета се поднасят топли със запечените картофи и сметановия сос и със зелена салата, овкусена по собствен начин.

П.П. жестоки са - дзверска вкуснотия. Правих на място и бяха неустоими и невероятно -останаха без снимки. Както и палачинките "ванила" и палачинките "какао" и много други неща ...
П.П. снимките са илюстративни и са от източника, чийто линк за съжаление не мога да посоча...