петък, 16 август 2024 г.

ПЛЕТЕНИЦА ОТ СВИНСКИ ВРАТ НА СКАРА ВЪРХУ ЖАР


 За пореден път показвам идея и начин на направия, а не някаква рецепта, по която да си пекнем на скарата дзверски вкусно месце.
 Необходим е свински врат (но може и месце от ребрата или осмянката). Количество - съобразно броя на народонаселението около масата.
    За овкусяването - зехтин, соев сос, горчица, черен и червен пипер и кока кола. 
    Най-важната съставка да не се забравя - клечки за зъби.
    В блога имам една подобна рецепта за плетеница от свинско филе, но там се приготвя плетеницата по друг начин и печенето не е на жар.
Най-трудоемката част е да се подготви месото.
С много остър нож (или нож за жилетиране) месото се нарязва надлъжно по влакната на ивици с дължина около 25 см и широчина около 1,5-2 см.
Всички съставки за маринатата се смесват в голяма купа и в нея се пущат ивиците нарязано месо. В идееалния вариант - за 24 часа да си отдъхнат в хладилник. Ако се бърза и липсва търпение, може и за 2-3 часа или поне докато огънят прегори и остане на слаба жар.
"Сглобяването" е простично - от единия край три ивички месо се набождат с клечка за зъби и се сплитат на плитка - като козунак и се завършва пак с клечка за зъби.
Плетеницата е готова за скарата.
Забравих да кажа, че при тях през това време се овкусяват няколко вратни пържоли.
В това време се нарязват и резени бекон. Пържолите от пилешко бутче също са овкусени и си чакат реда за скарата.
В конкретния случай липсваха кебапчетата и кюфтетата, за да е пълне разкоша.
Тънкостта на печенето на жар е да не се пече на силен огън, а на вече попреминала жар. Отделя се част от жарта, за да може сетне да се върне.
Над нея се слага пиростия и тогава скарата - важно е печенето да става малко бавно - тогава месото не прегаря, а се опича добре.
СКарата трябва добре да се намазни - натрива се с парче сланина. От време на време месото се полива с малко от маринатата.
Когато месото само се отделя от скарата, значи е готово за обръщане. 
Точно време не мога да дам - зависи от много неща, но моята мярка е една цигара от единия край и от другия край - малко по-малко от цигара. Значи около 7-8 минути и след обръщането - около 5 мин.
В идеалния вариант опеченото месо се слага в тенджера с капак.
Може леко да се напръска с лимонов сок, а в тенджерката да се мъдрят и няколко счукани скилидки чесън.
Докато всичко това се прави, могат да се сварят поне кило картофи за една вкусна картофена салата.

Важно е да не се забравя ваденето на клечките за зъби.

За съжаление, не съм си снимал моята чинийка с нарязаната плетеница, но горе вдясно се вижда - с картофената салата.

Излишно е да обяснявам колко крехко и колко дзверски вкусно печено се получи. А ароматът на пушек от живия огън нищо не може да го замени.

Впрочем и на елекрическата скара или на грил тигана също става чудесно (с добавка на идея течен дим или пушен червен пипер в маринатата).

Правете смело, не само е вкусно, но е и ефектно и НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 15 август 2024 г.

Свинска плешка в буркан и собствен сос

 

    

    Приготвял съм свинско по какъв ли не начин - ако взема да ги изброявам сигурно една страница няма да ми стигне. Само че това  риготвеното в буркан направо ме очарова. И понеже не очаквам да се получи нещо почти остана без снимкова документация, а наличната направо не е за показване. Затова обясненията ми ще бъдат повече, а снимките - за фон.    

Кило и половина свинска плешка се нарязва на произволни парчета-къде продълговати, къде на кубчета, къде по- ситни ... Осолява се с около 20 гр. сол на кило като се размесва в някаква купа.

Взема се един буркан от 2,5 л - на дъното се слагат 5-6 зрънца черен пипер, 1-2 бахарчета и заради идеята скилидка пресован чесън. Пълни се с месото, което се натъпква с дървеното чукало на хаванчето. След 5-6 см пласт месо - отново черен пипер, бахар и чесън и пак месо - така до кратежа на месото.

Никаква мазнина, нищо друго. Единствената волност беше да лична в буркана около 50-60 мл уиски "Балантайнс".

Гърлото на буркана се затваря с два слоя алуминиево фолио, връзва се сериозно, слага се в тавичка и бурканът, както си е в тавичката заминава в студената фурна.

Включва се на 150С без вентилатор и се забравя за цели три и половина часа. Няма как да се провери готовността, но след това времеа фурната се изключва и бурканът си остава вътре - ако се извади веднага, може да се пръсне в ръцете Ви.

След като изстине се прави една особена "кострукция" . купа, която се застила със стреч фолио, в него се сипват 3/4 от съдържанието на буркана, покрива се с краищата на фолиото и отгоре се поставя купа с вода да го пресова.

Нека така да си престои поне 12-на часа в хладилника. 

Останалото съдържание на буркана се сервира със салата от варени картофи с праз или лук - зависи от сезона.

Може и с доматена салата и препечен лебец ...

Онова в купата, дето си е престояло в хладилника поне тези 12 часа - ама в случая от тази вечер за утре вечер, се е желирало и придобило формата на НЛО.

Прехвърляш си го в подходяща чиния и е желателно да се реже с остър нож, чието острие е облято с вряла вода.

Е те това е - мезе та дрънка. Слагаш си любимите салатки - като биволски катък, препечени филийки, медено масълце (не се вижда).

Напълваш голямата чаша с уиски - бърбън (да не се забрави леда) и смело се засяда на масата.

Нито в плик, нито във фурна, нито по някакъв друг начин се получава такава крехкотия.

Може би, защото за да се извади и да не се пръсне, се оставя за още поне 2-3 часа във фурната.

Пробвайте смело, сигурен съм, че ще стане дзверска вкуснотия и НАЗДРАВЕ!

КРЕМ ОТ ПРАСКОВИ

 


Това е наистина крем от праскови и то напълно здравословен - в него има само 1 с.л. захар, няма мляко, и на практика е само от две съставки - праскови и малко нишесте.

Направията е изключително лесна: Вземат се 4 добре узрели праскови, измиват се много добре, разполовяват се и се обелват. 

Две половинки се нарязват на кубчета. Останалите праскови се слагат в купата на пасатора с 1 1/2 ч.ч. филтрирана вода и се пасират до гладкост.

Количеството течност се измерва, защото от него зависи колко царевично нишесте ще се използва. Разчетът е около 60 грама за литър течност.

В подходяща тенджерка се сипва 1 с.л. захар и се пущат нарязаните кубчета праскова. 

Буквално след минута две се сипват пасираните праскови - в случая 700 мл - значи около 40 гр. нишесте, което се разтваря в кафяна чашка вода.

След като течността заври се добавя и разбитото нишесте. Вари се до сгъстяване при непрекъснато бъркане, че бълбука и се мъчи да пръска.

Оставя се да поизстине и се разпределя в купички и оставя да се охлади много добре.

Може де се сервира и леко подмразено във фризера или пък със сладолед.

Това е базовият вариант.

Втори вариант: прасковите може да се пасират с 1/2 или цяла кутийка подсладено кондензирано мляко и да се разреди с вода. Сетне е ясно.