сряда, 10 юли 2024 г.

Как да направим идеалното цедено мляко

 


    Няма нищо работа ще кажете - сгъваш една марля или тензух на 3-4, слагаш в цедка и сипваш кофичката кисело мляко вътре и чакаш да се отцеди.
    Да ама не. При този вариант заедно със суроватката се оттича и голяма част от киселото мляко - поне по-течната му част и рандеманът на цеденото мляко и доста малък.
Моят вариант е много проститък. Кофичките кисело мляко ги слагам във фризера и оставям поне за два три дни.
След това цедката се слага над подходяща купа  и в нея се слага замразеното кисело мляко и се забравя докато се разтопи и изцеди. Защото млякото е замразено не е необходимо да се слага в хладилник дори и в жегите.
От снимката се вижда, че се отцедила само суроватката и то в най-чистия й вид.
В цедката е естанало много, ама наистина много гъсто цедено мляко.
То може да се подсоли леко, да му се добави малко омекнало масло и да се разбие и да стане почти истнинска "филаделфия" за почти без пари.
Рандеманът се вижда от снимката - нарочно съм снимал еднолитрова кофичка кисело мляко - чистият продукт е около 420 грама.
Полученото цедено мляко е идеално за направа на какво ли не - например с добавка на още разни сирена на лабне, с добавка на нарязана и изцедена краставица и ситно нарязан копър - на дадзики; 
Нещо се увлякох - типично за мене да съм многословен, уж щях да пиша за идеалното цедено, а то се получи идеи за поне още 5-6 вкуснотии...,,


П.П. Отделената суроватка в никакъв случай не се изхвърля - идеална е за палачинки, за бухти и замества млякото при направата им. Ако е в повечко, може да се напълни в 0,5 л бутилчета и да се замрази.

Пробвайте моя вариант и вероятно няма да съжалите!

вторник, 9 юли 2024 г.

МЕДЕН ОЦЕТ

 


    В една снимка на бутилки оцет няма каквото и да е фотогенично - по-скоро са ужасни и отблъсващи особено в процеса на приготвянето им.
    Ще бъда максималко кратък - един буркан мед, разтворен в 2,5 л вода с телесна температура, бухнат в трилитров буркан с гъбата от приготвен ябълков оцет.
    Нищо повече, макар че няма са съм Я - бухнах вътре кората на един настърган лимон, 5-6 см настърган джинжшил и го забравихх за поне 3 месеца в стъклена бутилка, закупорена с памучна "тапа".
След три месеца прецедих през кухненска хартия.  Отново отделих голямата оцетна гъба, която измих и сложих пак в буркан - за следващия път.
Прецедения оцет - отново в бутилка от вода с памучна тапа и отново след месец прецеждане през домакинска хартия и в бутилки за няколко дни.
Пак прецедих и прехвърлих вече в стъклени бутилки ...
Невероятно ароматен и приятен меден оцет с лек дъх на лимон и приятен привкус на леката лютивина на джинджифила.
Пробвайте - отнема 15-а минути за подготовка и сетне яко търпение ...
Впрочем по този начин може да се направи всякакъв оцет - вишнев, малинов, ягодов и т.н.
Важен е принципа на направията.
Екпериментирайте смело и не се притеснявайте, ако не стане от пръв път ...

П.П. Направих и една "смеска" - поравно от този оцет и моя оцет в литрова бутилка с поставяне на клонче мащерка и розмарин вътре.
Е, няма такава вкуснотия за направата на салати!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


МЕДЕНО МАСЛО или да ти върви по мед и масло

 

    Заглавието казва всичко - иде реч за смес от мед и масло. Не знам някой да не обича препечена филийка, намазана с масълце и сетне залята с мед.
    Имам по-рационален начин за направията на това лакомство при което няма какъвто и да е риск да се оцапондриш с мед - просто медът и маслото се смесват предварително.
    Взема се подходяща съдина (кутийка за масло) - в никакъв сучай буркан, защото като стегне ваденето на маслото ще да е бая зорна работа. Сипват се около 300 грама мед и започват да се разбиват с пасатора. В това време се оставя едно пакетче масло да омеква на стайна температура.
   
При разбиването с пасатора медът постепенно променя консистенцията си, започва да се сгъстява и запричва на крем.

(Следващия път ще пробвам в името на експеримента да видя дали ще стане).
На части се добавят около 200 грама масло и пасирането продължава докато се получи еднородна маса.
В случая добавих и малко канела за аромат. Може да се добави ванилия или пък да не му се слага каквото и да е.
Кутийката заминава в хладилника и след няколко часа имаме разкошно медено масло, което става за филийки, палачинки и т.н. и т.н.
Лесно се прави, а се получава невероятна вкуснотия.

П.П. нашият Дребосък отказва да яде палачинки с мед, но палачинки намазани с "маслото на Деди" набива яко.

Така че правете смело!