неделя, 19 април 2020 г.

Агнешко печено за Великден


 Трудно ми е да си представя Великден без печеното агнешко - може и малко за адет, но все пак трябва да присъства на трапезата. Нямам спомен някога да сме били без него, дори и в най-тежките и гладни години (поне във формата на дроб сърма).
 Тази година този светъл наш празник е най-тъжният и най-самотният. Няма веселото семейно събиране, няма традиционното печено на пещ агне ... 
 Не, не се оплаквам. Почти всички сме така, но традицията си е традиция и трябва да си я спазим.
 И още нещо след повече от 35 дни в къщи, направо не ми се готви. То като че ли не ни се яде вече ...но както и да е. Та затова и направих това възможно най мързеливо и лесно за изпълнение агнешко печено.

Толкова е лесно, че направо нямам какво да обяснявам.
Необходимо е едно агнешко бутче (без джоланчето в случая 1,3 кг), както севсем малко сол, черен и червен пипер. И да не пропусна най-важните съставки - плик за печене и поне 300 мл кока кола.
В плика за печене се слага бутчето след като на няколко места и набодено с остър нож и се залива с кока колата. Оставя се така да престои поне 30 мин. и колата се излива, а бутчето се овкусява със солта, черния и червения пипер. Слагат се и 2-3 стръка пресен джоджен. Пече се във фурната на 230С за 30-а минути. Сетне - поне два часа на 140-150С.
Е, ами това е ... Пликът се резва, фурната се пуща на вентилатор на 170С за 10-а минути, за да придобие месото тен. 
Вади се, костите сами си се отделят... Сосът се сгъстява с малко масло ...

Сервира се, обилно поръсен с пресен зелен лук, ситно нарязан.
Може и няколко доматчета.
Задължително с препечени филийки, за да може сосчето да топи.
И да не забравим хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!

петък, 17 април 2020 г.

Млечен десерт с резенки


 Това е един много лесен и невероятно вкусен и ефектен десерт. 
 Необходими са две кофички кисело мляко, както и една кутия резенки - онези вкусните желерани бонбонки - лимонови портокалови.
 Киселото се оставя да се прецеди и да се сгъсти като се подслажда с 1-2 с.л. мед. и се разделя на две части.
 (Отделената суроватка не се хвърля - с нея стават страхотни палачинки).

Резенките се разделят - на лимонови и портокалови и се разтапят в микровълновата фурничка.
 Разтопените резенки се смесват с цеденото кисело мляко. 
 Получената смес се налива в стъклени чашки - в едната от лимоновата смес на дъното, а в другата - от портокаловата. Сетне обратно - стават на слоеве.
 Оставят се в хладилник за няколко часа, за да стегне.
 При поднасяне може да се украси с някакво плодче или листче мента.

сряда, 15 април 2020 г.

Сирене в саханче или гювече


Това е една моя вариация на едно много лесно и много вкусно предястие - сирене в гювече. Знам как се прави - и по рецептурник, и по заведенията, но моят вариант си го харесвам най-мното. Различава се мънинко от стандартния, но за сметка на това е наистина Дзверски вкусен. Ако ще се прави за доста за доста народ, е в гювече, но ако е за двама, си струва да се направи в саханче с капак.
 Няма да давам точни количества, а само ориентировъчни като за 2-4 порции.
 На дъното на саханчето се слага 1 с.л. (масло) и се разтапя върху котлона. Нареждат се резени обелен домат (един, мекс - два), отгоре се слагат резени колбас (по избор - у нас домашен деликатесен). Върху колбаса плочки сирене (саханчето да се запълни изцяло)- може би около 300 грама. Върху сиренето се ръсва лютив червен пипер (на едро или смлян), слагат се една или две червени чушки, нарязани на кръгчета. Вътре всяко кръгче се пълни със ситно нарязан или настърган кашкавал. Всичко това се поръсва с чубрица (риган, мащерка - по избор), залива се с с идея зехтин и се пъха във фурната на 180С за около 25-30 минути.
 След това саханчето се вади, чукват се отгоре 2-3-4 яйца (въпрос на желание), връща се във фурната и се оставя там за 20-а минути на изключена фурна.
Става невероятно мезе или предястие.
 Само да знаете как си му върви хубавото мераклийско питие.
 НАЗДРАВЕ!