неделя, 1 март 2020 г.

Картофено пюре със спанак и сирене


За пореден път не очаквайте някаква специална рецепта, защото в случая става дума за един трик, с който тривиалното картофено пюре става просто невероятно вкусно. То и заглавето си казва всичко, ама все пак няколко думички:
Примерно 500 грама спанак - по толкова се продава при нас на пазара. Листенцата на спанака се откъсват и измиват много добре. Остават дръжките, които не се изхвърлят, а се почистват старателно от коренчетата и измиват много добре.
Обелват се примерно 3-4 картофа, нарязват се и заедно с дръжките от спанака и идея сол се сваряват до готовност на картофите.
Картофите се вадят и както са топли, се пресоват на пюре с малко масло - 50-60 грама. Количеството е въпрос на предпочитание.
По същия начин се пресоват и около 250 грама сирене. За разкош може и да се добавят 50-60 грама синьо сирене.
Спаначените дръжки се пюрират с пасатора като постепенно се слагат и листата на спанака - нарязани, разбира се.
Най-хубавото в случая е, че спаначените дръжки не се изхвърлят, а влизат в употреба. Чувал съм, че в тях полезните неща са дори повече отколкото в листата.
В купа всичко се смесва.
Овкусява се с черен пипер.
По желание може да се добави и щипка индийско орехче.
На снимката се вижда колко зелено и апетитно изглежда спаначеното пюре. И най-важното е, че листата се смилат сурови и запазват всичко полезно в себе си.
Ами те това е.
Много дълго го обяснявах, а в действителност е бързо и лесно.
Единственото пипкаво е чистенето и миенето на спанака.
А че става невероятно вкусно пюре, което може да послужи като гарнитура на печеното, може и да не се съмнявате. 
Впрочем и върху препечена филийка, намазана с масълце и пюре, също става.
Простичко за изпълнение и като резултат - вкуснотия и едно напълно различно пюре.

четвъртък, 27 февруари 2020 г.

"Баница" от спанак, сирене и лаваш


 От как съм открил лаваша, дали направен от мене в къщи или купен готов, рядко купувам кори за баница (освен когато твърди съм решил да правя стандартна баница), а в останалите случаи ползвам именно Лаваш. Става като основа за пица, за руло със сирена и куп други неща. Какво ли не съм правил с него.
 Та онзи ден по пазаря виждам спанак по 1,50 лв за 0,500 кг и вдъхновено купувам две торбички. Добре, че не аз го чистих и мих, че инак щеше да ми се отели волЪт. Но тази дейност биде извършена под моето вещо ръководство - мустачките изрязани и изхвърлени, дръжките изрязани и събрани старателно и листенцата измити и отделени. 
 Въртеше ми се идея за някаква супа или нещо със спанак - нали е бъкан с железо и е полезен за дъртофелните ни организми и повишава хемоглобина.
Първоначалната ми идея бе направя прясна салата от спанак със сирене и като взех, че то нарязох кат за куче и смесих със сирене около 300 грама.
В тоз ти ми момент мярнах в хладилника пакета с лаваша, намерих тава с размерите на лаваша. На дъното турнах един лест хартия за печене, отгоре един лаваш, а в спанака със сиренето - 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода и 3 яйца от най-големите. Всичко това добре се обърква с лъжицата, а върху лаваша се сипва малко зейтинец.
Върху лаваша се слага половината от спанено-яйцено-се.иренената смес, друг лист лаваш, малко мазнотийка и останалата смес от спанака и захлюпва с третия лаваш.
Притеска се добре и се нарязва на квадрати с остър нож.
Отгоре се залива с 1/2 кофичка кисело мляко, разбито с едно яйце и се пече в превварително загрята фурна на 180С за около 40-а минути.
Всичко си зависи от Хурната. В нашТа се зачерви за 40 мин., турнах фолио отгоре и пекох още 10 мин.
На снимката изглежда като изгоряло, но не е така - това е от телефона и светлината.
За около 5 лефа - една цяла баница за поне 4-ма, невероятно вкусна и т.н.
Здравословна при това.
Излъгах - излизат поне 6-7 порции и е невероятно вкусна.
Прави се лесно и за времето прз което писах това щях да направя поне 3 баници.
А за дръжките на спанака и няколко листенца от него ще напиша отделно.
Щом а можах да  я направя за Вас ще е още по-лесно.
Правете без да се плашите. Щом аз успях, Вие ще се справите като с детска играчка.
НАЗДРАВЕ!

"Сушена" сланина


 Домашна сланина съм правил в какви ле не варианти - в блога имам поне няколко рецепти за уникално вкусна сланина, но тази надмина всички ми очаквания и стана Дзверска вкуснотия. Та затова ще напиша какво направих.
 Само преди това ще споделя, че в последно време - направо в последните години много трудно намирам дебела поне 3-4 пръста сланина за осоляване. Все една такава тънка - като т мършави недохранени прасета. Та този път открих такава - тавлъ сланина и се понакупих. Част направих по традиционния начин и в буркан, но и отделих едно парче около 500 грама за експеримент.
Парчето както си беше цяло биде турнато в една кутия, на дъното на която имаше около 2 с.л. сол и обилно натъркано със сол отстрани и отгоре- още 2 с.л. Кутията се затваря и се забравя на студено място за седмица. Общото количество на солта - около 4 с.л. за 500 грама сланина.
След седмица в касеролата се наливат около 600-700 мл зелева чорба, слагат се 1 дафинов лист, 4-5 бахарчета, 10-а зрънца черен пипер, 1-2 карамфилчета, 3-4 скилидки пресован чесън и  като за разкош кората на 1/2 изцеден лимон нарязана на ситно. Цялата смес завира на котлона и като заври парчето сланина изтръскано като мокро куче от солта се пуща вътре. Вари се буквално 2-3 минути, котлонът се изключва и се оставя така да си изстине. Сетне на студено - поне за една нощ.
Следва вадене, хубаво избърсване с кухненска хартия, закачване на ченгелче и провисване на терасата.
Така си вися цели 3 седмици и след свалянето беше "олекнала" с цели 10 %.
Последва рязване и пробване.
Отвън чак суха - с нещо като много тънка коричка.
При нарязване - невероятно крехка - чак леко розовее.
Реже се невероятно лесно на тънки парчета, въпреки че беше на стайна температура. Никакво омекване.
Всички аромати се усещаха като букет, без нещо да преобладава.
Признавам без бой, вследствие сушенето - температурите тези дни бяха доста високи, парченцето в края - имаше съвсем леко един такъв привкус - абе особен - този привкус, който сланината придобива като престои дълго време на топло.
Последва нарязване на много ситно на зелената част на едно парче праз с дължина около 15-а см, добавяне на 1 ч.л. сол и 2 скилидки пресован чесън и обилно втриване във вече резната на две парчета сланина.
От там нататък е ясно. Пакетиране и прибиране във фризера.
Проба след три дни - направо Дзверска вкуснотия. Прелестен аромат и вкус.
За следващи път към праза ще добавя черен пипер и идея лютив червен пипер на люспи.
Правете смело - невероятна е и НАЗДРАВЕ!