понеделник, 13 ноември 2023 г.

ПАЛАЧИНКИ с брашно от червена леща


  След като писах как се прави брашно от червена леща идва ред да напиша какви палачинки правя с него.
    Палачинките ги правя от 8 с.л. брашно от червената леща, 2 яйца, малко повече от 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 равна ч.л.  сол, толкова захар и сода, както и 2-3 с.л. разтопено масло. Правят се като стандарните палачинки, но има особености, които искам да споделя.
В подходяща купа се слагат всички съставки и за предпочитане е да се разбият с миксер. В името на експеримента пробвах с вилица и тел. Само че брашното от леща е по-хигроскопично и става на бучки. Затова - разбиване с миксер.
Втората особеност - след разбиването се оставя да си почине поне 15-а минути. През това време брашото поема течност и някак си "набъбва" и се сгъстява. 
Сега е моментът да се види гъстотата на тестото - трябва да е като леко рядка боза. При мен се сгъсти доста и се наложи да долея още малко прясно мляко, за да се разреди.
Третата особеност, тестото трябва да се разбърква. Разбъркваш и гребваш с черпака за изливане в тигана. Така е, защото се утаява много бързо.
Четвъртата особеност е, че преди всяка палачинка дъното на тигана трябва да се намазва с масло.
След като тиганът е загрял, силата на котлона се намаля от 9-та на 7-ма степен. Още като се появят първите "пуканчета" е готово за обръщане.
И последно, желателно е палачинките да не са много големи - 16-18 см диаметър. При по-големите има опасност да се разкъсат при обръщането.
Готовите палачинки обилно се намазват с масло.
Лично ги обичам обилно намазани с мед и с натрошено сирене.
Стават невероятна вкуснотия.

Просто пробвайте и няма да съжалите.


    

3 коментара:

  1. Здравей искам да попитам за рецептата от 19.12.2020 за сурово сушен свински врат дали трябва да се изкисва или измие солта след престоя в нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не, нито едно. Просто се подсушава с домакинска хартия ... Изобщо не е необходимо да се изкисва или измива

      Изтриване
  2. Thank you for contributing such a well-thought-out piece to the discussion.

    ОтговорИзтриване