понеделник, 13 ноември 2023 г.

ПАЛАЧИНКИ с брашно от червена леща


  След като писах как се прави брашно от червена леща идва ред да напиша какви палачинки правя с него.
    Палачинките ги правя от 8 с.л. брашно от червената леща, 2 яйца, малко повече от 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 равна ч.л.  сол, толкова захар и сода, както и 2-3 с.л. разтопено масло. Правят се като стандарните палачинки, но има особености, които искам да споделя.
В подходяща купа се слагат всички съставки и за предпочитане е да се разбият с миксер. В името на експеримента пробвах с вилица и тел. Само че брашното от леща е по-хигроскопично и става на бучки. Затова - разбиване с миксер.
Втората особеност - след разбиването се оставя да си почине поне 15-а минути. През това време брашото поема течност и някак си "набъбва" и се сгъстява. 
Сега е моментът да се види гъстотата на тестото - трябва да е като леко рядка боза. При мен се сгъсти доста и се наложи да долея още малко прясно мляко, за да се разреди.
Третата особеност, тестото трябва да се разбърква. Разбъркваш и гребваш с черпака за изливане в тигана. Така е, защото се утаява много бързо.
Четвъртата особеност е, че преди всяка палачинка дъното на тигана трябва да се намазва с масло.
След като тиганът е загрял, силата на котлона се намаля от 9-та на 7-ма степен. Още като се появят първите "пуканчета" е готово за обръщане.
И последно, желателно е палачинките да не са много големи - 16-18 см диаметър. При по-големите има опасност да се разкъсат при обръщането.
Готовите палачинки обилно се намазват с масло.
Лично ги обичам обилно намазани с мед и с натрошено сирене.
Стават невероятна вкуснотия.

Просто пробвайте и няма да съжалите.


    

6 коментара:

  1. Здравей искам да попитам за рецептата от 19.12.2020 за сурово сушен свински врат дали трябва да се изкисва или измие солта след престоя в нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не, нито едно. Просто се подсушава с домакинска хартия ... Изобщо не е необходимо да се изкисва или измива

      Изтриване
  2. Thank you for contributing such a well-thought-out piece to the discussion.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване