петък, 10 ноември 2023 г.

БРАШНО ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

 

    Лещата е много благодатна за готвене, но освен това е и много полезна с високото си съдържание на фибри, протеини, желязо, фолиева киселина и др.п.  Само ще допълня, че фосфорът, магнезият и калият в нея засилват метаболизма и от там и нервната система, както и че съдържа витамини А, B1 и B2. Произхожда от Централна Азия и употребата й поради високото съдържание на протеини замества месото.
    Червената леща в действителност е кафява, но тъй като люспите й се белят, остава червена и поради липсата им се готви много бързо.
    Та да си дойда на думата - освен за готвене (супи, яхнии и др.п.), червената леща може да се ползва и като брашно за направа на питки, хлебчета, палачинки, бухти и др.п. печива. Може да се комбинира и с други видове брашна, но най-същественото е, че това брашно не съдържа глутен и е много здравословно.
    Продават се най-различни брашна - от елда, нахут, червена леща, лимец, рожков, че и дори ябълково и т.н. Всички те са много и излишно скъпи. Например 0,4 кг брашно от червена леща се продава за над 4,00 лв, а кило от нея е около 4,50 лв.

Количества не давам, но все пак си струва да се прави поне от един килограм червена леща.
Необходими са само  кафемелачка, ситна цедка и подходяща съдина.
В кафемелачката на партиди се смилат зърната леща и се пресяват през цедката. Каквото остане по-едро отново се смила. 
За улесняване на процеса смилането може да се направи в блендер, който поема по-големи количества и след това финото смилане в кафемелачката.
След пресяването полученото брашно се слага в буркан с капачка и е готово за ползване.
Приготвянето е направо безотпадно, а себестойността е поне два пъти по-ниска, а вложените усилия са минимални.

Посъщия начин се прави и  Брашно от елда



Остава само да го направите и да се насладите на ползите от брашното от червена леща и вкуснотиите, които може да приготвите с него.

2 коментара:

  1. Лещата не се ли мие преди това?

    ОтговорИзтриване
  2. не е необходимо. Ако се измие, поема много влага и сетне трябва да се изсуши във фурната и то идеално. Ако има поне малко влага, няма как да стане на брашно.

    ОтговорИзтриване