Много ми се иска да споделя моя начин за осоляване на пресен хайвер, за да стане готов за направата на домашен тарама хайвер.
Освен да си "откриеш" пресен хайвер в току що уловен рибок, доста често в рибните магазини продават такъв - най-често замразен и изваден при чистенето на продаваната каракуда,шаран или някоя друга рибка. Цената не е висока - най-скъпата на която съм попадал е около 6 лв за кило пресен хайвер.
За да си получиш уникален хайвер, пресният трябва да бъде осолен и оставен да "узрее". Най разпространеният способ е осоляването му с много сол и ставяне в буркан да зрее.
Само че аз си имам собствен способ, който намирам за много по-удачен от всеобщо разпространения и никак не по-труден.
Най-често пресният хайвер, току що изваден от рибока се намира като топка, обвита в една такава странна ципа.
Първата и основна задача, този хайвер са сложи в купа в хладка вода и да се остави в нея за около час и сетне водата да смени поне на два три пъти.
Слагам го в голяма цедка и иставям там да се отцежда от водата и вкякакви течности.
Докато си се отцежда му добавям 1-2 скилидки чесън нарязани на много ситно и му сипвам малко прясно смляно църно пиперче.
След това му тургам 1-2 с.л.сол и оставям да си стои в цедката поне час - оно си пуща соковете и започва да се "пече" и да си пуща соковете.
Целта е да остане почти на сухо.
След това се взема подходящ буркан и на дъното му се насипва най-обикновена готварска сол. Слагат се 2-3 с.л. от хайвера, отново сол, относно от овкусения с чесън и черен пипер хайвер и пак сол.
Завършва се със сол, капачката се затваря и бурканът заминава в хладилника. Поне за 20 -а дни.Тука на снимката е след 48 часа и видимо е как хайверът е променил цвета си - започва да се зачервява срамежливо.
Няма да Ви казвам какъв е ароматът, а след 20-а дни ще е неустоим.
Пробвайте моя вариант и няма да съжалите...
НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар