петък, 16 юни 2023 г.

Сироп от бял бъз

 

 Изобщо нянам намерение да обяснявам що е това бял бъз (бъзак, свирчовщина и т.н.), нито пък за ползите от него за здравето. Толкова много има изписано, че не се налага да обяснявам каквото и да е.


В интернета има направо стотици публикации как се прави сиропа. Много от тях са с варене, доста са без варене. Като най-разпространеният начин за направа е по Петър Димков - без варене.
Общото между почти всички направии е огромното количество захар, което се слага в сиропа. В някои рецепти количеството на захар е почти 5/6 от водата, която се слага. Примерно на 2,5 л вода - 2 кг захар.
За мене такова количество захар е направо убийствено - всички ползи от сиропа направо се убиват.
Поради тази причина си имам мой собствен вариант, който съвсем накратко възнамерявам да споделя.
Количеството сироп, което ще се получи зависи от наличното количество бъз.
В моя случай разполагах с 40-стръкчета и това ще бъде ориентирът за направията.
Първо цветовете трябва да се измият добре като се сложат в голяма цедка или гевгир.
След измиването се слагат в подходяща съдина - желателно е тенджера от инокс (не пластмасова съдина). Заливат се с 3,00 литра филтрирана чешмяна вода. Най-добре е изворна, ама де я нея?! Не препоръчвам минерална вода.
2 лимона се накисват с купа с вода с по 1 ч.л. сол и сода бикарбонат и сетне се измиват с топла вода.
Лимоните се нарязват на кубчета с кората и се слагат при бъза, а от горе се слага чиния да ги притиска да не изплуват.
Тенджерата заминава на хладно поне за  24 часа, че и малко повече. В тези жеги е най-добре - в хладилника.
Следва прецеждане през сито, изстискване на на цветовете и лимона.
Задължително получената течност филтрирам през кухненска хартия.
Полученият сироп прехвърлям в тенджерата и съвсем леко го загрявам - колкото спокойно да си държа пръста в него.
Загряването е необходимо, защото в леко топлата течност медът ще се разтвори много по-лесно отколкото в студената.
Започвам да слагам мед и да разбърквам. На това количество сложих точно един буркан мед.
Сиропа пълня в подходящи бутилки с винт и стерилизирам за 7-10 минути от момента на завирането.
Така полученият сироп сетне може да се разрежда (примерно с газирана вода), да му се добавя още мед за сладост и още прясно изцеден лимонов сок,да се слагат добавки по вкус и т.н.

Убеден съм, че по този начин сиропът запазва полезните си свойства и най-важното липсва "бялата смърт" в него.
Може би ще попитате защо слагам мед още при приготвянето, след като може да се стерилизира и така и сетне да му се слага мед? Ами на мен ми горчи и предпочитам предварително леко да го подсладя.
Възможно е да се ползва и друг подсладител - стевиа, кленов сироп, петмез от фурми и т.н., но предпочитам мед.
За финал - на 40-на стръка бъз, 3 л вода, 2 лимона, 1 буркан мед.
От това количество се получават малко по-малко от 3 л сироп.
Все още се намира бял бъз, пробвайте!

1 коментар: