Изобщо нянам намерение да обяснявам що е това бял бъз (бъзак, свирчовщина и т.н.), нито пък за ползите от него за здравето. Толкова много има изписано, че не се налага да обяснявам каквото и да е.
Общото между почти всички направии е огромното количество захар, което се слага в сиропа. В някои рецепти количеството на захар е почти 5/6 от водата, която се слага. Примерно на 2,5 л вода - 2 кг захар.
За мене такова количество захар е направо убийствено - всички ползи от сиропа направо се убиват.
Поради тази причина си имам мой собствен вариант, който съвсем накратко възнамерявам да споделя.
В моя случай разполагах с 40-стръкчета и това ще бъде ориентирът за направията.
Първо цветовете трябва да се измият добре като се сложат в голяма цедка или гевгир.
След измиването се слагат в подходяща съдина - желателно е тенджера от инокс (не пластмасова съдина). Заливат се с 3,00 литра филтрирана чешмяна вода. Най-добре е изворна, ама де я нея?! Не препоръчвам минерална вода.
2 лимона се накисват с купа с вода с по 1 ч.л. сол и сода бикарбонат и сетне се измиват с топла вода.
Лимоните се нарязват на кубчета с кората и се слагат при бъза, а от горе се слага чиния да ги притиска да не изплуват.
Тенджерата заминава на хладно поне за 24 часа, че и малко повече. В тези жеги е най-добре - в хладилника.
Задължително получената течност филтрирам през кухненска хартия.
Полученият сироп прехвърлям в тенджерата и съвсем леко го загрявам - колкото спокойно да си държа пръста в него.
Загряването е необходимо, защото в леко топлата течност медът ще се разтвори много по-лесно отколкото в студената.
Започвам да слагам мед и да разбърквам. На това количество сложих точно един буркан мед.
Сиропа пълня в подходящи бутилки с винт и стерилизирам за 7-10 минути от момента на завирането.
Така полученият сироп сетне може да се разрежда (примерно с газирана вода), да му се добавя още мед за сладост и още прясно изцеден лимонов сок,да се слагат добавки по вкус и т.н.
Убеден съм, че по този начин сиропът запазва полезните си свойства и най-важното липсва "бялата смърт" в него.
Може би ще попитате защо слагам мед още при приготвянето, след като може да се стерилизира и така и сетне да му се слага мед? Ами на мен ми горчи и предпочитам предварително леко да го подсладя.
Възможно е да се ползва и друг подсладител - стевиа, кленов сироп, петмез от фурми и т.н., но предпочитам мед.
За финал - на 40-на стръка бъз, 3 л вода, 2 лимона, 1 буркан мед.
От това количество се получават малко по-малко от 3 л сироп.
Все още се намира бял бъз, пробвайте!
Бъзак е растение различно от бял бъз.
ОтговорИзтриване