Джинджифилът и чесънът са много полезни със съставките си и допринасят много за засилване на имунната ни система, "борят" се с някои болести, намаляват високия холестирол, подпомагат регулирането на кръвното налягане и какво ли не още. Списъкът от ползите е огромен. Както и всевъзможните здравословни рецепти с тях.
Комбинацията от джинджифил и чесън е направо уникална по полезните си свойства, на които няма да се спирам.
Направени като паста, са с широко разпространение в кулинарията - почти редовна съставка в много индийски и китайски ястия. Пастата може да се ползва за мариноване на месо (предимно птиче), за овкусяване дори на салати и т.н.
Такава паста се продава по магазините, но на доста висока цена и въпреки надписите "био" остава съмнението за съдържанието вътре в бурканчето. Затова най-добрият вариант е да си я направим в къщи.
Домашната паста се прави невероятно лесно и не излиза изобщо скъпо.
Необходимите продукти са джинджифил (60%), обелени скилидки чесън (40%), кокосово масло. Не са задължителни, но са препоръчителни - куркума, млян черен пипер и сол, защото подобряват вкуса значително и спомагат за по-дългото съхраняване, което се извършва в хладилник.
Давам и примерни количества: джинджифил - за предпочитане по-млад и дребен, при това без да се бели - 80 грама; чесън - скилидки - 50 грама; кокосово масло -30 мл, 1 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер.
Джинджифилът се измива много добре и без да се бели се нарязва на ситно. Който иска може и да го обели, но това е напълно излишно.
Чистенето на чесъна отнема най-много време, но имам и лесен начин за беленето му.
Джинджифилът и чесънът, заедно с маслото, куркумата, черния пипер и солта се слагат в блендера и пасират до кашеобразно състояние. При липса на блендер смилането може да стане в пасатор, но на почивки, защото пасаторът започва да загрява.
Ами това е: при сегашните цени на джинджифила 12 лв/кг, чесън 6 лв/кг, едно сериозно бурканче излиза не повече от 2,00 лв, а ти го продават за не по-малко от 10-12 лв.
Правете смело и се наслеждавайте на една уникална и полезна подправка.
П.П. С тази смес може да се бори настинка.
Може да се направи овкусено масло - омекнало масло се размесва с пастата (по собствен вкус) и сетне за печени филийки е идеално за намазване.
При готвене на някакво ястие - дори от нашенските, 1 ч.л. от пастата се слага в тигана да се загрее добре, сетне мазнината и останалите съставки и придава невероятен вкус и аромат на ястието, независимо какво е.
Полезно: При липса на кокосово масло може да се замени със зехтин.
Правете смело и се наслаждавайте на нещо дзверски вкусно и полезно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар