Този път направо минавам към направията на тези уникално вкусни картофени питки, които стават за хамбургери, замествам хляба и т.н. Заглавието е малко подвеждащо - не са съвсем картофени ...
За направията са необходими равно количество картофи и брашно: 300 грама обелени и нарязани на кубчета картофи се сваряват в леко подсолена вода и намачкват на пюре с добавка на 2-3 с.л. топло прясно мляко.
Добавят се 300 грама брашно, 7 грама суха мая, 1 ч.л. сол и 1/2 с.л. захар. Разбъркват се с лъжица много добре и се слагат още 2-3 с.л. зехтин.
Омесва се на топка, покрива се и се оставя на топло поне за час да втасва.
След това с добре намазнени ръце се откъсват топчета с тегло около 70-80 грама, леко се сплескват като в средата се слага от малките топчета моцарела и оформя на топчеста питка.
Резват се на четири отгоре, поръсват се със сусам и в средата се забива малка бучка замразено масло.
Тавата се покрива с кърпа и отново се оставя за 30-40 минути да си ватсват отново.
В това време фурната се загрява на 200С и тавичката се пъха в нея. След 5-6 минути се намаля на 180С и се пекат около 30-35 мин.
Зависи от фурната все пак.
Когато почервенеят добре значи са готови и се вадят върху решетка. Напръскват с водичка чрез пулверизатор или намазват с масло.
Покриват се с кърпа и след 20-а минутки - воаля - можем да ги нападаме ...
Невероятно пухкави и вкусни. Картофеното пюре в тестото винаги дава страхотен резултат и подобрява вкуса на печивото.
Правете смело, нагаждайте пропорциите на свой вкус и няма да съжалявате!
Няма коментари:
Публикуване на коментар