четвъртък, 15 декември 2022 г.

БАБЕКОВ СУДЖУК и още нещо

 


 За суджуците съм изписал доста в блога - най-различни варианти, но това е нещо по-различно.
 Без да навлизам в подробности, но ще спомена що е то суджук. Най-често се определя като сурово-сушен колбас от кълцано месо с подправки, напълнен в естествено черво, вързано от двата края и сплескано в подковообразна форма. Още по-често месото е мляно на ситна или едра решетка. Типичните подправки са сол, черен пипер и кимион.
Бях купил свински бут и плешка с много добро качество и зачудил какво да направя. Та докато му се чудех, си сипах едно бърбънче и се подхванах с ножа. В крайна сметка 3 кг месо бяха нарязани на произволни късчета - 1,5х2, 2х2,5 и т.н. см - в общи линии като за бабек. Както си бяха парчетата, ги начуках леко с дървеното чукче и овкусих.                                                                                       На кг месо: сол 22 грама (поравно нитритна и обикновена); захар 2 гр.; по 4 грама черен пипер и кимион.                                Омесих хубаво нарязаното месо със солта и подправките. Престоя 24 часа на хладно и с шприца напълних в свински черва с дължина 35-40 см. Другото е ясно - връзване, провисване на саръка и преса за 12 ч. след втория ден. Сетне още след още два дни - още една преса. За около 2 седмици бяха загубили 40 % от теглото си. 
Стана наистина дзверски вкусен бабеков суджук - от скълцано на едро месо, в естествено черво, с подковообразна сплескана форма и вкус на суджук.

А сега и бонус - изненадата:


Нямаше да съм аз, ако не бях направил и още един експеримент. От горното количество месо отделих един кг. То си беше готово за пълнене, но му  добавих около 4-5 грама чубрица и много ситно нарязаната зелена част на един праз - около 20-а см. Сетне е ясно - пълнене, връзване и провисване в кухнята за 24 часа. То е ясно - мероприятието се провежда вечерта и продължава на следващата. Зареждане на "наденичките" във фурната и вече познатата процедура - от 50С до 80С, но с увеличаване през 20-а мин. с по 10 С. Тава с вряла вода на дъното. Термометър в едното парче - до 68С. Следва охлаждане - не съм ги слагал в студена вода, а направо на терасата - тези дни е достатъчно хладно.  Ясно, че трябва да се изчака поне 24 часа за пробването...
Тука съм направо без коментар - невероятно колбасче и дзверско мезе, на което не му измислих име. Който ми предложи подходящо име и го приема, ще получи подарък - новата ми книга.
Правете смело, става лесно и вкусно. И да не забравя - с това мезе НАЗДРАВЕ!

14 коментара:

  1. КРИВАТА НАДЕНИЦА НА БАТ МИТИ😉

    ОтговорИзтриване
  2. Мити - добре, но другото дори не мога да го произнеса - не е благозвучно

    ОтговорИзтриване
  3. Наденица "Голям праз" :)

    ОтговорИзтриване
  4. Батино мезе звучи благозвучно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като име звучи много добре, но не казва нищо за продукта - може да бъдат и пържени мръФки с гъби и лук

      Изтриване
  5. Не може такава вкусотия да остане без име. Правя втори опит. Има термичен процес като при шунките. Това е основание да причислим колбасчето към тях. Предложението ми е: шункова наденица "Празеница Мити". Отказвам се от наградата! Нека със стойността й Бати Мити сътвори още една вкусна приумица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За втората част от изделието и на мен ми хареса. Що се отнася до наградата - ами ще бъде в някоя нова приумица

      Изтриване