За суджуците съм изписал доста в блога - най-различни варианти, но това е нещо по-различно.
Без да навлизам в подробности, но ще спомена що е то суджук. Най-често се определя като сурово-сушен колбас от кълцано месо с подправки, напълнен в естествено черво, вързано от двата края и сплескано в подковообразна форма. Още по-често месото е мляно на ситна или едра решетка. Типичните подправки са сол, черен пипер и кимион.
Бях купил свински бут и плешка с много добро качество и зачудил какво да направя. Та докато му се чудех, си сипах едно бърбънче и се подхванах с ножа. В крайна сметка 3 кг месо бяха нарязани на произволни късчета - 1,5х2, 2х2,5 и т.н. см - в общи линии като за бабек. Както си бяха парчетата, ги начуках леко с дървеното чукче и овкусих. На кг месо: сол 22 грама (поравно нитритна и обикновена); захар 2 гр.; по 4 грама черен пипер и кимион. Омесих хубаво нарязаното месо със солта и подправките. Престоя 24 часа на хладно и с шприца напълних в свински черва с дължина 35-40 см. Другото е ясно - връзване, провисване на саръка и преса за 12 ч. след втория ден. Сетне още след още два дни - още една преса. За около 2 седмици бяха загубили 40 % от теглото си.
Стана наистина дзверски вкусен бабеков суджук - от скълцано на едро месо, в естествено черво, с подковообразна сплескана форма и вкус на суджук.
А сега и бонус - изненадата:
Нямаше да съм аз, ако не бях направил и още един експеримент. От горното количество месо отделих един кг. То си беше готово за пълнене, но му добавих около 4-5 грама чубрица и много ситно нарязаната зелена част на един праз - около 20-а см. Сетне е ясно - пълнене, връзване и провисване в кухнята за 24 часа. То е ясно - мероприятието се провежда вечерта и продължава на следващата. Зареждане на "наденичките" във фурната и вече познатата процедура - от 50С до 80С, но с увеличаване през 20-а мин. с по 10 С. Тава с вряла вода на дъното. Термометър в едното парче - до 68С. Следва охлаждане - не съм ги слагал в студена вода, а направо на терасата - тези дни е достатъчно хладно. Ясно, че трябва да се изчака поне 24 часа за пробването...
Тука съм направо без коментар - невероятно колбасче и дзверско мезе, на което не му измислих име. Който ми предложи подходящо име и го приема, ще получи подарък - новата ми книга.
Правете смело, става лесно и вкусно. И да не забравя - с това мезе НАЗДРАВЕ!
Кълцаница с праз
ОтговорИзтриванене знам къде я видя, но както и да е
ИзтриванеКРИВАТА НАДЕНИЦА НА БАТ МИТИ😉
ОтговорИзтриванедобро като идея, но...
ИзтриванеНаденсуджу "Мити"
ОтговорИзтриванеМити - добре, но другото дори не мога да го произнеса - не е благозвучно
ОтговорИзтриванеНаденица "Голям праз" :)
ОтговорИзтриванешегичка?
Изтриванеизобщо не. ще бъде хит сред хипстърската общност :)
Изтриванеима нещо вярно
ИзтриванеБатино мезе звучи благозвучно
ОтговорИзтриванеКато име звучи много добре, но не казва нищо за продукта - може да бъдат и пържени мръФки с гъби и лук
ИзтриванеНе може такава вкусотия да остане без име. Правя втори опит. Има термичен процес като при шунките. Това е основание да причислим колбасчето към тях. Предложението ми е: шункова наденица "Празеница Мити". Отказвам се от наградата! Нека със стойността й Бати Мити сътвори още една вкусна приумица.
ОтговорИзтриванеЗа втората част от изделието и на мен ми хареса. Що се отнася до наградата - ами ще бъде в някоя нова приумица
Изтриване