За всеки от нас домашният суджук е любим мезелък. Дори и най-неизкушените в домашната шаркутерия си го правят с кеф от наличните домашни меса. Слагат подправки по собствен вкус и т.н.
По определение суджукът е суровосушен продукт от кълцано месо, напълнен в естествени обвивки и изсушен в подковообразна плоска форма.
От доста години се прави само от мляно месо - в зависимост от рецептата - на ситна или едра решетка, но най-често на ситна решетка - 2 мм.
Стандартните подправки за суджука са:
-в миналите години: обикновена сол, захар, селитра, кимион, черен пипер и чубрица;
- сега - нитритна сол (препоръчвам за тези, които ги притеснява нитритната сол, поравно нитритна и обикновена), черен пипер (прясно смлян), кимион и може би чубрица.
Препоръчителната доза на кг ситно скълцано или смляно месо е:
сол 22 грама (с направената по-горе уговорка) - ако се ползва само обикновена и поне 2 грама захар
черен пипер и кимион по 5 грама, за да не се "бият".
Това са стандартните подправки.
Разбира се всеки може да добави по собствен вкус пушен червен пипер - около 3-4 грама, по 0,5 грама индийско орехче и бахар, както и до 5-6 грама балканска чубрица или и 1-2 сух чесън.
П.П. В суджука не се слага праз.
Ами това е от мене.
Правете го ваш вкус, но запомнете най-важното: месото първо се нарязва на кубчета, подходящи за мелене или кълцане. Слагат се подправките и 24 часа на студено се пристъпва към меленето или кълцането и след това пълненето в свински черва.
препоръчвам след пълненето, ако има въздух да се набоцкат с игла и да се пресоват след поне 12 часово обветряне.
Дано това да Ви е от полза.
Правете смело и Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар