петък, 2 декември 2022 г.

Как лесно да почистим люспите от шаран

 

  Задава се Никулден и когато приятел, запален рибар, ти подари люспест шаран за празника, се започва едно голямо чудене за почистването му и то основно от люспите.
   Когато ми го донесоха, рибочето все още се мяташе на сухо и се наложи да го оставя на терасата за една нощ. Хич, ама наистина хич не ми се искаше да го халосвам по главата с чука ... 
  Всъщност най-трудната операция с такъв шаран е почистването му от люспите (част от които се запазва за късмет и благополучие), а не  самото му опериране и разфасоване. Такъв пресен шаран освен че е люспест, е и слузест и труден за държане.
    По магазине продават едни специални уреди за почистване на люспи дори с кутийка към него. Иначе знаете каква борба е - стържеш с ножа и из целия бокс хвърчат люспи, та чак до таваня и сетне става едно голямо мазало.
Имам си собствен проверен и идеален начин за почистването им, който бързам да го споделя своевременно - все за някого ще е от полза.
Слагам щарана в мивката, измивам го обилно  под течаща вода и след това затапвам сифона. В това време в бързоварната кана (чайник, тенджера...) загрявам вода до завиране и поливам шарана върху люспите ... Оставям го така за около 45 сек. до минута и след това заливам със студената вода и изпущам водата през сифона да се отече.
След това е лесно - с върха на пръстите се зацепват люспите от опашката към главата и буквално за 10 секунди всички люспи са смъкнати.
Мивката се почества от люспите, шаранът се обръща от другата страна и отново процедурата се повтаря.
Те това е ... има няма за минута две шаранът е почистен от люспи.
Няма такива залепнали по тавана и из целия бокс, слузта му също е почистена и добичето е готово за разфасоване и приготвяне по желания начин.
Толкова. Пробвайте и няма да съжалите - става бързо и лесно.
Дори има време за едно Наздраве, защото едно питие при тази леснотия няма да навреди на мастора.

4 коментара:

  1. Още по-лесен и бърз начин е люспите се поливат с оцет и след 20-30 секунди побеляват. Тогава падат съвсем леко с пръсти! ИЗПИТАНО
    И

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно,изпитано и лесно ада и мръсотийката по рибата

      Изтриване
  2. Точно с оцет.С вряла вода ще се попари рибата

    ОтговорИзтриване
  3. ще пробвам и варианта с оцет. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване