понеделник, 10 септември 2018 г.

Тиквички на фурна "изненада"


 Който е поглеждал в блога ми, знае че харесвам тиквичките и че за тях имам доста вариации - едната е направо уникална. 
 Но и не обичам много врътня около тях и този път направената вкуснотия е просто невероятно лесна. То и не е рецепта, а е просто една идея да се приготвят тиквички бързо, лесно и с минимум усилия. 
 Времето за подготовка отнема буквално пет минути и цялата тази вкуснотия е готова за отрицателно време.
 Нарочно няма да давам и количества - всеки може да си прецени какво количество да си приготви, но съм сигурен в едно - трябва да се заложи на повечкото, че бързо свършват.

Необходими са: тиквички, овкусена кайма, няколко резенчета кашкавал (моцарела или други сирене), малко мазнина, соев сос, черен пипер.
Изпълнението е от просто по-простичко - на ниво кулинарни умения "детска градина".
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца или на филийки. Слагат се в голяма купа и се мариноват за 20-а минути с олиото, соевия сос, черния пипер. Могат да се добавят и подправки по желание.
Фурната се загрява на 200С с вентилатор,  тиквичките се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат за 5-7 минути.
След това тавата се вади, тиквичките се обръщат с лопатка и върху всяка тиквичка се слага по парче от овкусената кайма - може като топче, плоска - въпрос на желание. Тавата се връща във фурната, но вече на 160С с вентилатор или на 180С - без.
Печенето продължава максимум 20-а минути (в моята фурна - точно 15).
Тавата пак се вади - отгоре се нареждат парченцата кашкавал (моцарела или каквото е налично) и се връща във фурната. Може да се допекат за 4-5 минути, може фурната да се изключи  и от топлината й кашкавалът да се разтопи - това е целта.От тук нататък всичко е въпрос на фантазия - върху тиквичката и под каймата може да се сложи кашкавал или парче домат и т.н.
Важно е, че всичко е много лесно и бързо, както и че носи на всякакви фантазии.
Още по-важно е, че става дзверски вкусно и при това не се налага да се пържи, не пръска из кухнята ...
С две думи колкото бързо, толкова и здравословно.
Правете смело и проявявайте фантазия.
И да не пропуснем да си кажем Наздраве, че от тези тиквички става разкошно мезе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар