петък, 28 септември 2018 г.

Истинска търнак чорба




 Този път в една публикация - поне два различни начина на приготвяне на истински търнак. Досега съм писал поне два три пъти за търнак чорбата, но от свински крачета, което е съвсем различно от телешкия крак с нокът, който се нарича търнак.
 От доста време насам се каня да направя тази публикация, но все не ми стига времето, както и за много други сготвени ястия, които търпеливо си чакат реда. Сигурно и такаще си чакат.
Ето така изглеждат телешките крака и ги продават точно така удобно нарязани в пакети - около 1,5 кг.
Това е само долната част - доста под коляното, старателно обелена и почистена.
Поне производителят се е постарал да не се мъчим.
Единственото, което трябва да се направи, е доброто измиване и оставяне в хладка вода за 20-а мин.
Впрочем, тука няма рецепта и затова само ще опиша технологията.
Парчетата от телешкия крак (търнак) се варят в тенджера, като се заливат с вода колкото да ги покрие. Слага се малко сол и в добавка по няколко зърна черен пипер и бахар. Добавянето на дафинов лист и други аромати просто ще "убие" вкуса на телешкото.
За варенето най-удачна е тенджера под налягане - като след завирането, се намаля силата на котлона наполовина и се вари поне 3 часа. Зависи, разбира се.
Варенето го правя в мултикукъра - на програма "яхния" - пет пъти по 25 мин. Или до момента на пълно разкапване и отделяне на месото от костите.
След като изстине, костите се отделят, а месото се наситнява и връща при прецедения бульон от варенето. По-скоро не става реч за месо, а за много много добре сварена кожа и жили. 
На снимката се вижда - всичко е омекнало до разкапване. 
Бульонът е много наситен, буквално лепне от отделения колаген.
Всичко се слага отново в купата на мултито, налива се допълнително поне литър вода като се добави малко сол - около 1 - 1 1/2 ч.л.
Отново се сварява - в кукъра - още веднъж за 25 мин.
Вече е налична заготовка за приготвяне на чорбата или супата, кой както го възприема и желае да го направи.
Може и да се хапва така - направо топло в купата. Така организмът получава невероятна доза колаген, което е полезно за ставите и кожата (особено за особи на възраст). Достатъчно е само да се добави малко счукан чесън и оцет.
Вариант първи:
Обикновена чорба.
В малко масло и вода се задушават 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, заедно с 4-5 скилидки чесън, 1/4 глава целина на кубчета, 1 картоф - също на кубчета и се заливат с около 1 л от получения бульон и половината месо. (останалото количество ще бъде употребено за друго ястие).
Доливат се поне  500-600 мл вряла вода и се оставя да се вари 20-а минути. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.
Мисля, че добавянето на други подправки не е удачно, но все пак въпрос на вкус. 
При сервирането може се ръсне с пресен магданоз и поднесе с много лимонов сок.
Вариант втори:
Като млечна чорба.
В малко масло и вода се задушават 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, заедно с 4-5 скилидки чесън, 2 моркова и  1 картоф - също на кубчета.
След задушаването им се заливат с около 1 л от бульона и месото  като се добавя и поне половин литър прясно мляко.
Вари се 20 - 25-а минути. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. 

Може и да се приготви в друг вариант като супа, с добавка на фиде или ориз и да се застрои с яйце и малко брашно.

Това са само варианти, лично изпробвани и одобрени.
Освен че се получава вкусно ястие, то е и много полезно за организма.
Пък и си носи на питието и затова НАЗДРАВЕ!

9 коментара:

  1. Е, то си е направо Веган, защото се извлеча само колагена и става много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно
    Седмично един път си приготвям

    ОтговорИзтриване
  3. Ot kade moga da da si vzema ??

    ОтговорИзтриване
  4. продават го най-вече замразен във големите хипермаркети, или в малка месарница

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. отговорил съм - в големите хипермаркети или малки месарници

      Изтриване