неделя, 11 октомври 2015 г.

Зеленчукова мусака с кайма

Поредното лесно и бързо ястие със зеленчуци.

 

 Продукти: 1 голям или два по-малки патладжана; 1 голяма или 2 по-малки тиквички, 2-3 моркова; 1 -2 глави лук, 5-6 ск. чесън; около 250 гр. гъби, 1 к.ч. ориз, около 0,4-0,5 кг кайма;1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган и сол и черен пипер на вкус; 4-5 с.л. мазнина (олио или зехтин).
 За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1/2 ч.л. сол и черен пипер; 2 с.л. с връх брашно и 1/2 ч.л. бакпулвер или сода.


 Приготвяне: Всички зеленчуци се измиват и нарязват на кубчета. В голям тиган (уок) се загрява мазнината и последователно се слагат чесъна, лука, след тях каймата (размита с малко вода - така не става на бучки), червения пипер, морковите, тиквичките, патладжана. На края се слага и ориза като се доливат 2-3 к.ч. вода или бульон и намален котлон се доварява до полуготвост.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и се пече във фурната на 180 С около 30-а минути.
В това време се смесват продуктите за заливката и с нея се залива мусаката.


 Пече се още 15-а минути - до хубавото зачервяване на коричката.

 Много вкусна и лека мусака, все още подходяща при наличието на всички зеленчуци на пазара. 
 Може да се поднесе с малко кисело мляко отстрани в чинията.