събота, 22 август 2015 г.

Ризото с пуешко (в мултитенджерата)


Това си е за групата полезни съвети, ама какво да се прави - иска няколко думички повече за обяснения:
От маншоните за пуешката кайма, бяха отделени костите, които отидоха да се прави бульон. След обирането на месцето по тях, се събра цяло шепа - около 200 грама прекрасно сварено пуешко на мънички късчета. Бульонът бе прецеден и готов за употреба - цели 1,5 л. Прецених, че е по-подходящ за ризото, отколкото за пуешка супа, та затова и ризото с пуешко. 
2 главички червен лук, нарязан на ситно; 3-4 скилидки чесън - също на ситно; малко сол, черен пипер, 1 ч.ч. сухо бяло вино; 1 ч.ч. ориз (моят бе бланширан и затова и течността е повечко и времето за приготвяне) и 1 ч.л. риган; разбира се и отделено пуешко месо и шепа замразен зелен грах.
 В купата на мултито се изсипват две черпачета от бульона - внимателно изгребано онова най-отгоре дето е приятно мазничко и мултито се включва на режим пържене за 20 минути. Почти веднага се изсипват нарязаното чесънче и лукче и се затваря да се задушава за 3-4 минути. Сипва и ориза, разбърква се  и се оставя да се запържи - също 3-4 минутки. Сетне започва забавлението: за да се получи, са необходими 2 ч.ч. бульон и 1 ч.ч. вода, които са смесени в отделна съдинка. Сипват се 3/4 ч.ч. от бульона, разбърква се и се изчаква ориза да поеме течността. После се сипва всичкото бяло вино и пак се изчаква да се поеме. Добавят се месцето и зеления грах и процедурата се повтаря още 2-3 пъти. Преди последните два пъти програмата бе свършила и преминах на програма варене на ориз. Заедно с последната чаша течност се добавят и подправките - сол при необходимост, черен пипер и ригана.
(По същия начин може да се приготви и в тенджерата - без мултито).
Ами това е ... Страхотно вкусно ризото, зрънцата ориз са отделени едно от друго и в същото време леко кашесто, каквото трябва да е ризотото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар