неделя, 14 юли 2024 г.

ПОДПРАВКА ЗА ЛУКАНКА


     В зората на моето моето луканкоправене (срам ме е да кажа преди колко години) си купувахме месо, мелехме в къши на онези алуминиеви ръчни машинки дето нажчета им се изтъпяваха след кило мръфка. Сетне трябваше да ги наточваме със шкурка и т.н. 
    Рецепти в нета нямаше, четяхме по разни книги и се радвахме, когато в някой магазин попаднехме на готова подправка за луканка.
    За себе си комбинирах една подправка, която на мен най-много ми допада.
    По принцип типичните не стари подправки за луканка са сол, селитра, черен пипер, кимион, в някои случаи чубрица. 
    В по-късни години се появат идеи за малко млян колиандър,  бахар и захар.
    Захарта наред със селитрата е за запазване на цвета.
    Има много вариации на луканката - добруджанска, коприщевенска, луковитска, панагюрска и т.н. Не мога да ги изброя - всеки регион си има своя разновидност...
    При публикацията си на конско кюфте луканково взех, че установих, че съм писал за луканките и почти нито една дума за подправката за луканка.
    Затова се коригирам и давам моя вариант на подправката за кило кайма за луканка:
        22 грама сол (12 грама нитритна и 10 грама морска едра смляна на ситно- желателно е да не е йодирана, трудно се намира, но я има)
    5 грама захар (може и кафява или фруктоза)
    5 грама прясно смлян черен пипер
    5 грама смляна градинска или планинска чубрица
    3 грама кимион - желателно прясно смлян
    1 грам смлян бахар
    0,5 грама витамин С - аскорбинова киселина
    В общи линии това е - горните количества умножавам примерно по 10, пълня в буркан и съм готов.
    Тъй като имам едни буркани от 1 кило горчица с херметична капачка правя двона доза и ми стига моне за една година.
    Няма всеки ден да си играя с направата на подправка.
    Това е същото както си правя и подправката за пица - един път в годита и сетне сямо я ползваш.
    Важното е да си рационален и като правиш нещо да не е за ден два, а да ти върши работа за много време.
    Та това е моят вариант за подправянето на луканката. Е, няма да е като панагюрска, за която се твърди, че се слагат само сол, захар, черен пипер и кимион, но ще да е Вашата любима.
    Пробвайте, па и споделете, ако имате желание Вашите варианти.
П.П. Има някои региони, където освен сол, захар, черен пипер и кимион, се добавят и индийско орехче и мляно семе от копър.

    И НАЗДРАВЕ с тази подправка за луканка няма да се провалите.

ЯЙЧЕНО-МЛЕЧЕН ДЕСЕРТ или нещо като крем карамел без карамел

 

    
    Това е възможно най-лесният десерт, който се прави от четири съставки, направията му отнема 5 минути и сетне малко търпение да се опече.
    Просто почти нямам какво да пиша - 6 яйца, 1/2 кутия кондензирано мляко, около 400 мл млечна сметана и една/две/ ванилии.
    Всичко се сипва в дълбока купа, разбива се с мексера до получаване на хомогенна смес.
    Сипва в намаслена съдина. Съдината се слага с друга, в която се налива вода и във фурната на 150С. Демек пече се на водна баня за около 40-45 мин.
    Ами това е ... Става много лесен, пухкав и вкусен десерт. На когото му се вижда, че сладкото е малко може да сложи цяла кутийка кондензирано мляко и да намали количеството на сметаната.
    Това е.
    Правете смело и се наслождавайте на вкуснотията като я поднесете с топка сладолед.

събота, 13 юли 2024 г.

КЮФТЕТА ОТ КОНСКО -луканкови

 


    Конското месо е страхотно на вкус, много по-полезно от другите меса и в същото време пренебрегвано по нашите земи. 
    Няма да описвам колко много народ бърчи устни и прави отвратена физиономия само като чуе думата "конско". 
    Да припомня на по-младите, че преди години за върховен деликатес всепризнато се приемаха кюфтета от пърле или т.нар. пърлешки кюфтета. За тези, които не знаят какво е пърле да поясня - това е малкото на магарето. 
    Само се подсетих, че от магарешкото мляко няма по-вкусно нещо. Имал съм удоволствието да го пия и то доста години наред в детството си.
    Само ще вметна, че може би най-скъпото сирене е от магарешко мляко и се произвежда единствено в Сърбия.
    Луканките и суджуците от конско или магарешко  са невероятен деликатес. И много ме радва, че макар и много рядко могат да се намерят на няколко места в родината ни. Не така е в Италия, Унгария и Чехия, където в почти всяка уважаваща си колбасарница се намират сума ти разновидности. И не само там, а и дори в някои вериги...
    Много съм доволен, че вече месокомбинати, които произвеждат кайма и кюфтета от конско месо. По-рано като пътувах доста често, купувах от месокомбината във Войводиново, а сега - от месокомбинат край Сливен. И тъй като пътувам по-рядко, купувам добро количество - да има.
    В блога има няколко интересни рецепти с конско и ще ги припомня:
Като купя повечко конска кайма я разделям на 500 грама и я вакуумирам. Така във фризера може да издържи и година (не се е случвало), но запазва изцяло качествата си. А това количество за двама човека е предостатъчно.
Размразяването правя в хладилника от днес за утре.
Тука на снимката се вижда качеството на каймата, макар че я снимах със закъснение - след като започнах да я приготвям и вече бях сложил 2 с.л. домашна галета.
Този път реших да са по различен начин - все съм добавял свинско или свински гърди или пък добавял малко сланина.
И така 500 грама конско мляно (кайма), 1 средна глава настърган лук; 4-6 кубчета лед; 1 ч.л. сол , 1 и 1/2 с.л. от моята готова подправка за луканка (оказа се че не съм я публикувал в блога, което ще направя най-скоро) , още 1/2 ч.л. черен пипер. За 2 -те с.л. домашна галета вече писах.
Всичко това тъпо и упорито се омесва може би поне за 10-а минути докато ледът се поеме изцяло и се получи леко лепкава маса.
Каймата заминава в този й омесен вид в хладилника поне за няколко часа. За който бърза, това не е задължително, но инак каймата ще поеме ще поеме всички аромати и ще се постегне.
След ваденето от хладилника с леко намазнени ръце оформям бъдещите кюфтета като правя топки.
Каймата все още е доста студена към този момент.
Слагам грил тигана на котлона, намазвам го с олио, масло или каквато и да е там мазнина.
С мазни ръце оформям окончателно кюфтета в леко сплеснат вид. 
В някои от тях - има изненада.
И върху грила или скарата. Печене за 2-3 минути от една страна, сетне за около 2 м. от другата и обръщане, но напречно да се получи решетка. И отново обръщане.
Готовите кюфтета задължително се слагат в тенджерка с капак. Така се задушават и стават идеални.
За финал ще дам и един трик за още по вкусни и неустоими кюфтета.
На снимката се вижда "изненадата" - по бучка моцарела в средата. Имаше и едно две с бучка масло и толкова с малка бучка лед.
Получиха се уникално дзверски кюфтета с вкус едва ли не на печена луканка.
Само пропуснах да кажа, че на снимката с кюфтета има и едни печени жълти "плочки" - това са парчета от обедния омлет, които минаха през грил тигана и бяха невероятно вкусни. За това ще да пиша отделно.
Нямам почти какво повече да добавя, освен обещания бонус за търпеливите да ме четат:
Когато всички кюфтета са вече в тенджерката върху им се изцежда сока на 1/2  лимон. Може да се добавят 50 мл бяло вино или бира или дори кока кола и да се оставят върху загрятия котлон до изпаряване на течността и тогава да се сервират.
За мен са идеални поднесени с картофено пюре, но всеки може да си поднесе както му е кеф.
Ако случайно артисат кюфтета на следващия ден с тях може да се направи картофена яхния, която става уникално вкусна.

Ако сте любители на конското, правете смело и изобщо няма да съжалите. Ще си оближете пръстите и ще казвате, че Дзверът е дал пропорции за детска порция. 
Не ме проклинайте за това, а само да си кажем едно голямо НАЗДРАВЕ!