сряда, 19 юни 2024 г.

БЪРЗ И МНОГО ЛЕСЕН ЛЕТЕН ГЮВЕЧ


Смело мога да кажа, че това е възможно най-лесният и най-мързеливият за приготвяне летен гювеч.
Лятото изобилства от зеленчуци - можем да изберем каквито ни харесват и/или каквито имаме в къщи. Най-доброто е, че няма някаква специална рецепта и поради това ще обясня какво сложих.
Та така: един голям патладжан; три тиквички; три големи моркова; три картофа; шепа (6-7) гъби печурки; два домата; 3-4 глави лук; 6-7 скилидки чесън; сол и черен пипер - на вкус; зехтин.
Всички зеленчуци добре се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Още с рязането се пълнят в плик за печене. Единият домат се нарязва на кубчета, а другият се настъргва. Слагат се солта и черния пипер; наливат се около 50 мл зехтин и 100-а мл вода;  Торбичката се затваря, разтърсва се добре да се поразмесят продуктите и във фурната.
Печенето - на 180С за около 50 мин. като торбичката поне един два пъти се обръща.
За пликовете за печене ползвам едни такива "връфки" дето приличат на свински опашки и лесно се откачат. По някое време се сетих, че имам останали от вчера пържени и пълнени с моцарела кюфтета, та внимателно отворих плика и добавих тях - за 10-а минути преди готовността на гювеча.
След като беше готов, отстраних плика и сервирах в тавата от печенето.
Страхотен аромат и невероятна вкуснотия - можеше и без кюфтета, но защо ли пък не? Може да се турне я наденица, я някакъв колбас.
Съжалявам за снимката, но държа да си покажа специалните пълнени кюфтета (не съм ги показвал изобщо). И каймата за тях е по-различна - само месо и на 1 кг съм добавил 2 средни настъргани картофа и то изстискани до дупка.

Но да се върна на гювеча - защо лесен и бърз. 
Първо, ползваме само дъската и ножа и всичко влиза в плика за печене. Второ, никакво задушаване, никакво пържене. Следователно, 15-а минути за рязане и толкова. 
И най-важното, нито една излишна съдина за миене и т.н. Дори и тавата, в която се пече и сервира.

Правете смело, дзверски вкусно е и най-доброто е, че може да импровизирате с продуктите и подправките.
А и да не пропусна - НАЗДРАВЕ!

вторник, 18 юни 2024 г.

ПЪЛНЕНИ КРЪГЛИ ТИКВИЧКИ

 

Кръглите тиквички не са популарни на територията ни. Ползваме обикновените бледозелени, доста по-рядко - тъмно зелените и още по-рядко - жълтите. 
Тези кръглите се оказаха много благодатни и бих казал доста по-вкусни от обикновените. 
Без бой си признавам, че само бях чувал за такива, но не бях попадал на тях до преди около 20-а дни, когато в една "верига" ги видях на прИмоция - от 4,00 лв на 1,30 лв за кило, докато обикновените бяха по 3,50 лв. Купих само 4 бройки, защото в цялата щайга бяха останали толкова...
След като ги сготвих и пробвах, направих цяла експедиция из града ни, където продават семена и в един единствен магазин намерих с изненада цели две пакетчета семена от тях на цена 1,50 лв за бройка и ги засях в градината. На есен ще видим какво ще се получи от тях ...
А инак - рецептата е стандартна за пълнени тиквички:
Реже им се капачето, издълбават се добре (имам специална лъжичка за тази цел)..
Една глава лук се обелва и нарязва на ситно, по същия начин две-три скилидки чесън. Запържват се в 2-3 с.л. мазнина, 3-4 с.л. ориз и поне 200 грама кайма. Сетне 1/2 консерва домат и поне 2 с.л. от домашната ми вегета и малко топла вода. Добавя се ситно нарязаната вътрешност на тиквичките и се вари до полуготовност.
С тази плънка се пълнят тиквичките - и дори напълних един домат.
Всичко това в тавата добре намаслена и във фурната за около 45 минути на 180С.
Останалото е снимки ...



аха, от овкусената кайма артиса малко и направих нещо като кюфтенца, които бухнах между тиквичките ...

към тиквичката и кюфтето - печене чушка и соса от печенето

Тиквичките в разрез в компанията на салата от домати, крастивици, сирене и кисело мляко с чесън и черен пипер.

Всичко надребнено и залято с овкусеното кисело мляко.  Важното е чесънчето да е повечко и да не пропуснем лютивичкото.
Пробвайте и няма да съжалите!

петък, 14 юни 2024 г.

КРЕМ СИРЕНЕ

 


 Това нормално бих го нарекъл помазанка със сирене- да ама не. Не ми харесва като име.
    Иначе е просто идея и начин да се направи едно крем сирене за мазане върху препече филийки.
    Необходими са (поне толкова ползвах) - 300 грама натрошено сирене; 1/2 ч.л. черен пипер; 50 гр. бри; 50 гр. синьо сирене; няколко стръка копър нарязан на ситно; 2 с.л. меко масло (оставено извън хладилника); 100-а мл зехнит.
    Ако сиренето е много солено, трябва за известно време да се изкисне в купа вода и след това да се ползва.
    Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до хомогенна смес.
    Прехвърля се в кутия (подходяща съдина) и заминава в хладилника - поне за няколко часа.
    Сетне разполагате с идеална помазанка от крем сирене за намазване върху печени филийки (и не печени, разбира се) и за какво ли не още.
    Важното е, че е невероятно вкусно.