Събота е и при това не каква да е, а си Девети септември. Празник е!
Кой както иска да го разбира.
Па щом е събота, закуската е задължителна. Този път реших да направя лесните и вкусни мекичета на Вуйна. Рецептата много прилича на тази за бухтите на Баба или на содените питки на Вуйна и в същото време се различава.
Тъй като сме двама, направих нещо като половин доза, от която се получават 9 мекичета.
Необходимите продукти давам в чаени чаши, без значение дали са 200 или 250 мл, тъй като пропорцията се запазва:
1 ч.ч. кисело мляко
едно яйце
2 ч.ч. брашно (или малко повече - все пак зависи от брашното, но при мен бяха точно толкова)
1 ч.л. сода бикарбонат и
1 ч.л. захар
1/2 или направо 1 ч.ч. ситно натрошено сирене (от солеността на сиренето зависи дали да се добавя сол)
поне 3-4 с.л. олио за тестото
и олио за пърженето (добре е в тясна касерола и олиото да е поне 2 пръста - което ще рече около 3 см)
Освен това е необходима и една чиния, която играе много важна роля в процеса на приготвянето.
Който иска по-голямо количество, просто удвоява съставките.
Тестото се получава невероятно еластично и вкусно. Може да издържи в хладилника 2-3 дни, може и да се замрази ...
Изпълнението е леснично:
В голяма купа се слага киселото мляко и в него се загася содата (може с малко лимонов сок или оцет); чуква се яйцето и слагат всички продукти за него, вкл. и 3 с.л. олио.
Омесва се меко тесто, което все пак държи форма и се оформя като фитил. (При нужда се добавя малко брашно). От фитила се нарязват парчета и оформят топки колкото яйце.
В чинийката се слага малко олио, топката тесто, която се овалва в него и с ръце чрез притискане се оформя като кръг по дъното на чинията.
Така всички мекичета стават еднакви по размер.
Пържат се едно по едно в силно загрята мазнина (като силата на котлона се намаля с 1/3).
Докато едно се пържи, се оформя следващото мекиче.
Готовите изпържени мекичета се вадят върху кухненска хартия да се отцедят.
Впрочем почти не поемат от мазнината заради това, че в тестото има повечко мазнина и добре се намазняват преди пърженето.
Могат да се поръсят с пудра захар, могат да се хапват и така без нищо. Или пък с някакво сладко.
В случая с новото сладко от смокини.
Невероятно вкусни и най-важното правят се страшно бързо.