петък, 6 май 2016 г.

Св.Георги и пълнено агне на пещ




Св. Георги е от малкото светци, обичан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. 
Гергьовден се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия. 
На иконите Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страховит змей, победен от него.
За нас това е един от най-големите и тържествени празници, който поставя началото на лятото. Прави се курбан в негова чест, пече се агне и обреден хляб, както и семейството се събира на празничната трапеза.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички, които празнуват днес! както и на тези, които празнуват без повод...

Както винаги Гергьовден по традиция посрещаме с печено агне, макар че Великден и Гергьовден ден тази година и май печеното ще ни дойде в повече. Макар че народът е казал "Ядене връз ядене върви, ама бой - не".
 Вече съм показвал печени агнета на пещ - пълненото агне на Венцо и агне на пещ, и затова много много няма да се повтарям, а ще направя нещо като разказ в картинки. Все пак всеки път по нещо се прави различно - иначе няма да съм си аз, а ще е някой друг...

Най-добре е прясно закланото животинче да бъде провесено на ченгел и да се остави поне 24 часа да се оцежда.
Виси на ченгела над тава и се оцежда. Този път се изхитрих и му сложих една торба - да не цапа.
След това както си е провисено, е и най-удобно за втриване на солта, червения и черния пипер.
За целта са необходими поне 10-15 грама сол на кг, 1 ч.л. червен пипер и 1/2 ч.л. черен пипер, както и толкова смлян сух розмарин.
Подправките се смесват и с ръка хубаво се втриват отвън и отвътре.
В идеалния вариант животинчето се намазва с размекнато масло - поне едно пакетче, но в случая поравно олио и масло.
Оставя се така с подправките поне 6-8 часа.


Прави се и плънката - дреболиите се сваряват и докато изстиват, в тенджерата се задушава поне 1-2 връзки ситно нарязан пресен зелен лук, 1 кг ориз; добавят се поне три литра течност (част от бульона от дреболиите и вода); сол и черен пипер на вкус; добавят се нарязаните на ситно дреболии и връзка пресен гьозум (джоджен). Изчаква се ориза да поеме течността.


Тавата се подготвя като в нея се нареждат като скара увити в алуминиево фолио летви.
Излишно е да споменавам, че този път пещта беше запалена към 21,30 часа с идеята към полунощ или малко по-късно агнето да се намърда в нея и на сутринта да е готово, за да може моабета да започне от обяд, а не в късния следобяд.







Следва най-важната част - пълненото: необходими са поне двама човека, че и трима - един го държи по гръб, втори го разтваря, третият пълни.
И в това време наздравицата върви с пълна сила.
Не е възможно да се прави тази процедура и за майсторите да няма глътка хубаво питие.












Тъй като добичето бе доста голямо и едвам го напъхахме в голямата тава, се наложи да му резнем главата с част от врата и вместо да бъде зашивано, главата замина вътре в агнето - да затвори отвора.
В тавата се наливат по една водна чаша ракия, кока кола и бира.
Направо кощунствено, нали?




След 3 часа пещта е на жар, добре загряла.
И майсторите вече са добре загрели....

 Тавата много добре покрита с няколко ката алуминиево фолио, добре притиснато по ръбовете,
 поляга във фурната.
Затваря се плътно и направо се забравя...
Това действие е било извършено към 3,00 часа (без участието на моя милост, която "предаде фронта " и майсторите отиват да спят.
А този, който се е предал първи, рано рано в 7,00 часа прави "инспекция" на пещта и тавата ...





Това е на сутринта в 8,00 часа.

Красота...

Вижда се резултата от подготовката за агнето за печене и загряване на пещта - изпразнения амбалаж ...

Сега е момента да започне да се полива с отделилия се сос в тавата...

През 30-а минути и да си стои под фолиото...










Красота!

Беден ми е речника да опиша Дзверския аромат, който се носи от тавата ... 




Дзверска красота!
















Гладниците са заседнали на масата, но все пак двама се прежалват да домъкнат тавата на масата и баш майстора внимателно отделя горната част на ребрата, разпределя по чиниите плънката и месце ...











Трапезата е заредена, моабета може да започва ...

Май от тук нататък ....

аха остана да се покажат една две - порции ...




















порция



По принцип най-вкусната част е за майстора - опашката, но той щедро я остъпи.
Па и се вижда, че ръката му вече е трепнала.
По-добре историята да спре до тук..

Наздраве и Честит празник!

четвъртък, 5 май 2016 г.

Салати с варени яйца и не само

Салата витаминозна бомба с варени яйца

Една фантастична салата, която е истинска витаминозна бомба, па се и оползотворяват изостаналите варени яйца.
За нея са необходими поне две връзки пресен зелен лук, по една връзка пресен зелен чесън и копър, пресен джоджен (като носи и други зелентии, но имах това под ръка), една кофичка цедено кисело мляко и половин кофичка заквасена сметана (т.е. - поне 100 мл); както и 3-4 варени яйца, които са настъргани, сол и черен пипер на вкус, както и по 1 ч.л. лимонов сок.
Изпълнението е простичко:




Всички зелении се нарязват на ситно, яйцата се смесват с цеденото мляк, сметаната и се объркват добре. Овкусяват се и салатата е готова - нека си престои в хладилника известно време.
Истинска витаминозна бомба.
Хубавото е, че носи и други продукти - е репички, и спанак, и натрошено сирене и т.н.
Па и издържа на добро пиене ....


Салата варени яйца, домати и краставици




























По Великден няма начин да не останат варени яйца, които не вървят да се хапват само така, а за оползотворяването му са най-подходящи различни салати. Ще се опитам да споделя няколко различни варианта за такива.
Това е първият от тях:
Необходими са за 4-ма човека: една обелена и нарязана на кубчета краставица; два домата - обелени, почистени от семената и нарязани; поне 2-3 яйца, обелени и нарязани на кубчета и плочка сирене (80-100 грама), също нарязано на кубчета. За овкусяване - черен пипер, ситно нарязан пресен копър - около 1 с.л., както и 5-6 с.л. домашна майонеза или пък майонеза, приготвена с варено яйце.
Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете.
Много е подходяща за хубавото питие...

 Салата варени яйца и варени картофи

Необходими са за 4-ма човека: 3-4 сварени, обелени и нарязани на кубчета яйца; 4-5 картофа (около 0,5 кг) - също сварени, обелени и нарязани на малки кубчета; по 1/2 ч.л. индийско орехче и черен пипер, сол на вкус, както и 5-6 с.л. домашна майонеза.
Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете. Може да се гарнира със ситно нарязан магданоз или пък перата на зелен лук...


 Салата варени яйца, картофи и колбаси

 Същата като предишната, но се добавят и поне 150 грама колбас (шунка, салам и т.н.), нарязани на кубчета.

 Салата варени пълнени яйца І вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, крема сирене, кашкавал.
 Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица, и смесват с настъргания кашкавал. Добавя им се малко черен пипер, ситно нарязан копър или и друга подправка.
 С тази смес се пълнят половинките белтъци и поднасят върху парчета накъсана зелена салата.
 Така пълнените яйца могат и да се запекат за 2-3 минути под грила и стават съвсем различно ястие. 


  Салата варени пълнени яйца ІІ вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, бекон, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица.

  Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица.
   Бекона се нарязва на кубчета и запържва до златисто.
  В подходяща съдена се смесват намачканите жълтъци и сирене, запържения бекон, майонезата и горчицата. Опиперява се на вкус. При нужда може да се осоли малко. Разбърква се добре. Сместа се пълни в  яйчените половинки и поръсва с червен пипер (за пикантен вкус - може и лютив). Поднася се след кратък престой в хладилника.
   
Салата варени пълнени яйца ІІІ-ти вид
калорийна бомба

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около 100 гр. масло.За овкусяване черен пипер, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля) - 3-4 листа.
  Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
  Жълтъците заедно с маслото и черния пипер се разбиват на "пяна" с пасатора. С получената смес се пълнят белтъците, украсяват с маслинка и сервират върху зелената салата.


 Салата варени пълнени яйца ІV-ти вид

  Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля). За овкусяване черен пипер.

  




Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.












Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица. Добавя се майонезата и горчицата, слага се черен пипер на вкус и хубаво се размесва.












С получената смес се пълнят половинките яйца. 















Ако от сместа артиса малко, няма страшно - с още малко подправки - яйчен пастет - самостоятелно мезе.











В платото се слагат листа маруля, нареждат се яйцата, бучва се им по една маслинка или пък се украсяват с фантазия и след час в хладилника - фантастично мезе.


Наздраве!





 Зелена салата с варени яйца 

  Прави се обикновена зелена салата от маруля, айсберг и т.т. Овкусява се и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета варени яйца и поръсват с черен пипер и малко сол.
 Върху някои от яйцата може да се сложи по малко зелена домашна майонеза.
 Зелената домашна майонеза се прави като обикновената, но се добавят и няколко пера зелен лук....

 


Майонеза с варено яйце и каперси

 По Великден все остават варени яйца - правят се салата, пастети и т.н.
А защо не и вкусна домашна майонеза.
 Необходими са: едно обелено сварено яйце, по 50 мл марна вода и прясно мляко, 300 мл олио, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. каперси (от бурканче заедно със соса им), на върха но ч.л. черен пипер. Ако каперсите не са много кисели, и 1 ч.л. лимонов сок.
Ако липсват каперси, могат да се заменят с една нарязана кисела краставичка.
Всичко се слага в купата на пасатора в указаната последователност и се пасира - за 30-а сек. е готова.
Нека да си почине в хладилника за час-два: става по-вкусна.
Може да се ползва за мазане, а за салата с варени яйца е страхотна.