понеделник, 23 януари 2023 г.

ХРУПКАВИ БУХТИ

 


  В блога имам доста рецепти за бухти, направени по най-различни начини, но тези са напълно различни и си струва да се опитат.
    Бях гледал някъде из нета за един турски сладкиш, който се прави от царевично нишесте смесено с кисело мляко, изпържено на топки и сетне обилно сиропиран със захарен сироп. Идейно много ми хареса, защото пишеше, че е безглутенов, но пък идеята с обилното сиропиране хич не ми хареса.
Затова реших да си модифицирам рецептата по свой си начин и да се огранича само до направата на първата й част. За проба взех 1/2 кофичка кисело мляко, леко прецедено, загасих в него 1/2 ч.л. сода, щипка сол и едно пакетче захар за кафе (2 гр) и започнах да добавям царевично нишесте.  За да се получи гъста консистенция като на снимката и която да държи форма, "глътна" почти 200 грама. В тясна касерола с почти 2 пръста силно загрято олио пущах по 1 ч.л. от тази смес. Ами факт - пържат си се като бухти, бухват си добре. Но ... оказа се, че има проблем - като се наложи бухтата да се обръща, трябва да се прави много внимателно, че леко се разтича ... и започват да губят форма. На заглавната снимка най-долните три са от тях. Останалите не са увековечени със снимка. Е, да пържа бухти и да им бая да не се разтекат хич, ама хич не ми хареса, макар че се "сборих" с цялата смес. 
В интерес на истината станаха невероятно вкусни и хрупкави. За моя вкус бяха и малко непривични за бухти, защото ми липсваше яйцето. Хапнахме си ги с кеф - особено с мед или сладко си вървят идеално. Правих ги в събота и затова в неделния ден реших да направя втора вариация: 2 яйца, 250 грама кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, 1 пакетче захар,  се разбиват и се добавят равни количества царевично нишесте и пресято брашно - "глътна" ми по 5 с.л. Натроших и малко сирене - един резен, около 70-а грама. Разбърках без голямо престаряване и от там нататък всичко е ясно. Силно загрято олио в тясна касерола (все пак при тия цени на олиото трябва да сме икономични) и с голяма чаена лъжичка се пуща от тестото в мазнината. Е, направо се пполучиха "вълшебните" бухти, които сами си се обръщат в тигана. Вадят се и се слагат върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.
Ха на тая снимка са бухтите от втория вариант - лелей нямате си представа колко хрупкави се получиха. Сигурно от 40 години правя бухти, но такива не съм правил ... Уникални просто ... Имах идея да направя същото само с яйца, кисело мляко и нишесте, но това ще е за следващите почивни дни ....

Няма коментари:

Публикуване на коментар