събота, 20 ноември 2021 г.

Дзверски колбас от "варени" свински гърди

 


Е, те това е виновникът. Видях му рекламата, че е е пуснато предколедно на промоционална цена и без да мисля се юрнах да си купя поне две бутилчета. Дано прИмоцията продължи до следващата пенсия... :)  Признавам без бой, това е най-евтиният сингъл малц (22 лв), на който съм попадал, та си направих труда да извърши няколко теледвижения до магазина (па и там не искат зеленясъло сертификатче).
Бухнах в количката 2 шишички и взех да оглеждам що друго има на прИмоция. Стъбла целина от 1,79 лв за 200 гр. на 0,79 лв; хляб от 1,49 лв на 0,79 лв и нищо друго. Тъкмо се засилих да си излизам и си викам "дай да видя и щанда за меса". В тези магазини и пари да ми дават няма да купя месо, но сякаш дяволът ме бутна.
Тъй като съм малко недоскиф, виждам табелка - свински гърди 6,99 лв и грабам един пакет, такъв един червеничък и плътен и не вижда какво има вътре. Цяло 1,5 кила.
Прибрах си се, снимах си етикетчето - свински мариновени гърди с кожа. Изпитах културен шок и реших, че след като съм прекарал, да си направя експеримент. Както си бяха в пакета, със спринцовката им бих една ваксинка (нали е модерно) и ги инжктирах с почти 100 грама от сингъла (нали се бях прежалил и вече налял 100-чка). И както си бяха, във фурната на 80С. 
Беше около 19,30 часа, аме мен към 22,00 часа взело, че ме отнесло и половинката като грижовна ги изключила в 23,00 часа, извадила пакета и като знаеща, го турнала в една купа студена вода.
На другия ден - в пакета около 50 мл желе - свят да ти се завие от вкус и бухнали двойно ребра. Поседяха си в хладилника още 24 часа и бидоха резнати. Кокълчета стаат за осмукване, а останалото- невероятно крехко, сочно и вкусно.
Като за любител на домашното, си признавам, че крайният резултат надмина очакванията ми.
Видях както с какво са ги овкусили - доста червен пипер (сладък и пушен), горчица, нитритна сол; черен пипер и кимион; пишеше и индийско орехче; декстроза и лимонова киселина. Все подправки, с които съм съгласен. Единственото, което бих отрекъл изцяло - мононатриев глутаминат.
Както и да е. Преживях го, но наистина  резултатът беше дзверски вкусен.
Споделям, въпреки че не е изцяло мой продукт. Но се оказва, ме ако спазиш определена тхнология, дори и купешки продукт може да стане вереоятна вкуснотия.
НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Само не ми е ясно какво значи това /...и ги инжктирах с почти 100 грама от сингъла / иначе изглежда апетитно.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами простичко. Отидох да си купя сингъл малц - шотландско уиски. Та от него си бях сипнал и със спринцовката от него шприцовах вътре в месото на няколко места.

    ОтговорИзтриване
  3. Привет. Каква беше опаковката. Вакуумирани фолио или нещо друго. Хартия или... Как го метнахте във фурната. Термометър, градуси и т.н. Може ли малко инфо. Благодаря. Иначе съм ви фен и доста рецепти съм пробвал. Евала.

    ОтговорИзтриване
  4. Във фолио. Забих шпринцовката-100 гр. Уиски.забих термаметйра. От 50С с вентилатор, през 30 мин +10С. До 80С. На 70С тавичка с вряла вода на дъното.

    ОтговорИзтриване