Е, няма такава вкуснотия, особено за любителите на рибата.
В блога имам десетки рецепти за наденица от какви ли не меса, дори от картофи, картофи и сланина, само сланина или сланина и субпродукти, но от риба - не.
Няма да разказвам истории, а само ще кажа, че това е базова рецепта и по нея могат да се направят всякакви варианти.
За направата са подхдящи поне няколко вида риби - желателно е някои да са по-мазни, други по сухи. Впрочем това е начин да се ползотворят поизостанали във фризеря различни рибоци. При нас често се случва. Подходящи са хрущялни риби или такива с по-малко кости. Ама като се замислиш, дори и каракуда (с адски много кости) може да свърши работа. Особено ако рибата се мели...
В конкретния случай заложих на скумрия (3,99 лв килото на промеция) и филе хек (5,00 лв килото- пак на промоция).
Гонеха ме някакви съмнения и затова купих кило скумрия и 600 грама филе хек, без да мога да си обясня защо.
Хем си знах, че ще стане, хем нещо ме съмнЮваше вътрешно.
Та след като заложих на скумрията, песледва старателното й почистване от кожа, глава, вътрешности, кости и получавене на идеални филенца.
Следва почистване на филетата хек - в тях открих повече кости отколкото в обезкостената и разфасована скумрия.
Нищо от тези неща не се изхвърля - заминава в една тенджУра и се вари с малко зеленчук (главЪ лук, чесън, корени магданоз и т.н.)- получава се страхотен рибен бульон, който става за някаква отделна рибена чорбица.
Впрочем, докато си се занимавах с тези пипкави нещица, турнах в една съдена 4-5 картофчета да си варят - с малко сольчица и идея лимонова коричка.
Прецених, че рибоците не са достатъчно мазнички и затова измъкнах от хладилника около 150 грама сланинка - добре осолена и овкусена с празец и църно пиперче (мое производство).
Не ме домързя да я резна на толкова ситно, че едно зрънце ориз да изглежда голямо в сравнение ...
И ей тука настъпи едно голямо мислюване - дали да смеля рибоците или да ги накълцам.
Е, па докато поумнявам пред телето, реших, че ще ги скълцам - за кило риба - 10-а минутки и то без да се престаравам.
В това време картофчетата изстинаха, бидоха белнати и с оная магическа джаджа сгъчени на пюренце.
Сетне е ясно: всичко в голяма купа, старателно претеглено и идва ред на подправките... Няма какво да се чудите: соль, църно пиперче и задължителното дивисилче за рибок. На кила матриал: 16 грама сольчица; 3 грама църно пиперче и 5 грама дивисильче.
Нищо повече - така се усята вкусът на рибоците.
От тук нататък е забавната част - със строителния шприц се пълнят свински черва (изкиснати във водица и прясно изцедено лимоново сосче).
През около 15-а сантима червата се увиват и се получават едни такива наденички ...
От тутанка нататък, вариантите са два - слагане в плик и замразяване във фризера (за по-добри времена) или пък вакуумиране и след 1 година могат да се ползват ...
или яко загряване на скарата (е, не сме на вилата)- затова електрическата или грил тигана и печене.
Как се пекат няма да обяснявам- който е сигнал до тука, поне знае как да си ги пекне...
Моята порция - и с мариновите ми краставички и върху канапе от филийка, обилно намазана с хайвер от попчета.
Ей така - напук на всички правила.
Е, бях доста обЕснителен, но не ме бесете, а пробвайте да ги направите и НАЗДРАВЕ!
Благодаря, "южняко"!!! Надявам се да е вкусно след пози деликатно-пикантен изказ 🤔! А, впрочем, малко "парливо пиперче" няма да навреди, според мен, разбира се 😅. Добър апетит!!!
ОтговорИзтриванеТози път е така,защото младежите не обичат с пиперчето.
ОтговорИзтриванеНеобичайно на пръв поглед, но така описано, че се настроих да опитам. Със сигурност през почивните дни на вилата ще пробвам наденица от риба на скарата. Благодаря за споделената рецепта. Наздраве!
ОтговорИзтриванеНаистина е необичайно и то не само на пръв поглед, но ... Има едно голямо НО. Струва си да се направи, защото става дзверска вкуснотия. Пробвай и НАЗДРАВЕ!
ОтговорИзтриване