вторник, 16 ноември 2021 г.

"Златен" мед

Всеки е чувал за т.нар. "златен" мед и за неговите лечебни качества. Няма да се разпростирам върху ползата от него за черния дроб, за изчестване от токсини и т.н. 
Просто наскоро го видях да се продава в един магазин и се "захластнах" от цената - 400 гр. бурканче за цели 9,99 лв и то на прИмоция.
Та затова реших да споделя начина му на направия, който е изключително простичък. Необходими са хубав домашен мед (ползвам от няколко години на "Нико мед"), куркума, черен пипер и млян джинджифил.
Пропорцията е лесна - на 500 грама мед - 30 грама натурална куркума; 5-6 грама черен пипер и 8 грама смлян джинджифил.
Всичко се омесва много добре, пълни се в буркан и сутрин се взема на гладно по 1 ч.л. Ефектът на куркумата се подсилва от черния пипер. Може и да се разбърка в чашка чай, но за предпочитане е да се хапва  с лъжичката.
Простичко и лесно. Впрочем, дозата на подправките е леко завишена - лично предпочитание. Затова може да се панамали малко (примерно с 20 %, особено за черния пипер).
Най-важното здравословно и бюджетно. 
Правете смело и се грижете за дроба си!

П.П. Направих и втора "порция" с променено съотношение на съставките и при това замених мления джинджифил с пресен и смлян в блендера. Става лесно - нарязва се на ситно, добавя се малко мед и се смила на кашичка.
Та така: 500 грама мед; 50 грама джинджифил; 25 грама мляна биокуркума и 3 грама прясно смлян черен пипер.
Като екстра могат да се добавят и 25 грама кокосово масло.

БОНУС: смес за укрепване на имунната система.
500 грама пчелен мед; 1 глава чесън (8-10 скилидки) и 5-6 см джинджифил. Почистените скилидки чесън и обеленият нарязан на късчета джинджър се смилат в блендер и смесват с меда. След 2-3 дни, започва да се хапва сутрин по 1 ч.л. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар