неделя, 31 октомври 2021 г.

Сандвичи на грил тиган


  Започвам с това, че не става дума за рецепта, а за един практичен съвет как да си направим лесна и вкусна закуска. В къщи, например, любими са пържените филийки, но по обясними причини вече ги ограничаваме заради пърженото и излишната мазнина.
    Е, и количества няма да давам - необходими са филийки стар хляб, яйца, малко прясно мляко, щипка сода и сол; може и чер пипер. За разкош - настърган кашкавал или настъргана моцарела.
Филийките се накисват в разбитите яйца с прясно мляко, щипка сода и сол, чер пипер. Понякога слагам и ванилова захар. За около 7-8 филийки са необходими три яйца и около 200 мл прясно мляко. Стават и с кисело мляко, но малко повече. Като поемат добре от течността и се напоят добре, филийките се нареждат на части в силно загрят грил тиган покрит с хартия за печене.
Пекат се няколко минутки под капак и се обръщат - от долу получават характерните черти от грила.
Обръщат се от другата страна и се наръсват с настъргания кашкавал или моцарела.
Печенето отново под капак - до разтапяне на кашкавала.
Те това е - има няма за 10 минути цялата закуска е готова за куп народ - при това без капка мазнина.
Всеки може да прояви въображение и да ги разнообрази и с други добавки.
Най-важното е, че няма пържене и излишни мазнини, а от друга страна - правят се буквално за няколко минутки. Хлябът е нарязан, яйцата с млякото се разбиват за 30 сек., сетне една минута за нареждане в грил тигана и да го наглеждаш.
За резултата - вкусна закуска няма да говоря, но страничният резултат - идеално чист тиган, който само може да се забърше и да се прибере ... 
Правете смело и импровизирайте. Както казах, това не е рецепта, а само една полезна идея ...

3 коментара:

  1. Здравейте! Не можах да открия друг начин да се обърна за съвет към Вас, затова си позволих да се намеся тук, макар и да няма връзка с темата за сандвича, за което се извинявам и моля за снизхождение! Живо ме интересува мнението и отношението Ви към т.н. "стартери", или "стартерни култури" при производството на домашни деликатеси (изпълнил съм няколко от Вашите рецепти и резултатите са ми много вкусни!). Виждам приложение на тези "добавки" при направта на колбаси и основно на шунка и сурово-сушени продукти в руските сайтове, но ми се струва, че са излишни, и че с тях - май - се добавя някаква химия! Ще съм Ви много благодарен, ако отговорите тук! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не, стартерни култури не ползвам и не съм им привърженик. Все пак правим домашни неща и се ограничавам от ползването на такива "добавки". Единственото, което съм си позволил е употребата на нитритна сол, но тя е подобна на селитрата, т.анр. гюверджеле, което П.Р.Славейков споменава преди 150 год. като задължително за хубавите домашни салами.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Това ми е достатъчно, за да приключа с "чуденките" си! Бъдете все такъв ентусиаст в стремежа си да направите нещо ново, хубаво, вкусно и интересно! Продължавайте флагманската си роля в дебрите на вкусотиите, и споделяйте направата им с нас! Бъдете здрав!

    ОтговорИзтриване