понеделник, 25 октомври 2021 г.

"ПАНИРАНИ" ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ


 
В неделния ден реших между другото да направя едни панирани кашкавалчета за бързо мезе. Докато си търсех разни неща, ми се мярнаха няколко поизостанали зелени домата. Тъй и тъй си бях наумил да пържа, защо пък да не панирам и тях - пак за мезелък. Па и сега им е времето.
То се оказа от проста по-проста работа. Доматите добре се измиват и нарязват на кръгчета (може и по дължина) с дебелина около 5 мм. Слагат се в купа с малко сол и щипка захар и се заливат с вода. Нека да си постоят така около половин час. След това се оцеждат през цедка и леко подсушават с кухненска хартия.
Нарочно не давам количества - може да се изпържат и 4, и 10 домата. Зависи за колко човека се приготвят.
В подходяща съдина се смесва брашно (може пълнозърнесто или царевично) с малко сол и щипка черен пипер. Всяко резенче се овалва в брашното от двете страни и се нареждат едно до друго - да си дръпнат от брашното. Преди да се пуснат за пържене може съвсем леко да се топнат в студена вода. 
Пържат се в силно загрято олио от двете страни - до зачервяване. Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме излишното олио.
Пържих ги паралелно с панирания кашкавал - за икономия на време.
Стават хрупкави отвън, мекички от вътре и невероятно вкусни като мезе. Ако не знаеш, че са зелени домати, изобщо няма да познаеш какъв зеленчук е паниран.
Тъй като ми остана от разбитото яйце за паниране на кашкавала, някои ги топнах в него. Станаха още по-вкусни.
Същата история като с панирани резенчета краставица - все едно, че е тиквичка.
Мезе та дрънка. Дори могат да се поднесат с нарязани домати като салата.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар