сряда, 27 октомври 2021 г.

КРЕМ ДЕСЕРТ с извара и тиква

 

    Трудно в блога ми ще се намери някаква рецепта или идея за десерт по простата причина, че не си падам по такива работи. Понякога парче торта или баклава може да си престои в хладилника докато не стане за хвърляне. Пия си кафето без захар и ако нещо сладко се хапва, това е основно хубав и качествен мед.
    Само че в сезона на тиквите ми се прииска нещо с тиква - хем вкусно, хем приятно, хем да не е толкова сладко. При това с извара, тъй като в последно време се ползва "ударно" .
    Давам едни примерни количества, но всеки може да си го комбинира по свой вкус: 400 грама безсолна извара, 300 грама тиква, 1 пакетче ванилова захар, 1 пакетче желатин и 3-4 с.л.мед. Количеството е условно, но може и да се направи с повече извара и тиква, но тогава се увеличават и количествата на меда и желатина пропорционално.
Тиквата се обелва, нарязва се на малки парчета и се сварява с ваниловата захар. Водата е толно колкото да я покрие.
След сваряването се прецежда, слага се в купата на пасатора и се изчаква малко да поизстине и вътре се изписва пакетчето желатин. Добавят се меда и изварата и всичко се пасира до напълно кремообразно състояние. Ако е много гъсто, се добавя малко от течността от варената тиква. Трябва де получи малко по-гъсто от боза.
Налива се в чашки с желано количество - в случая пет броя по около 150 грама.
В някои чашки добавих по 1 ч.л. смесени мед с орехи и посипах с млян шам фъстък.
От там нататък е ясно - хладилник поне за няколко часа и сетне нападение.
За нашия вкус - идеално на сладост, но предполагам, че за други трябва да си увеличат количеството на меда. Или пък да си варят тиквата със захар като отчетат, че трябва да е повечко, за да компенсира вкуса на изварата.
"Десерчето" биде хапнато на Ура.
Прави се лесно, не иска каквито и да са усилия, а може да се комбинира по собствено желание с вкякакви добавки ...
Правете смело и подслаждайте живота си с нещо здравословно и вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар