четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Тракийска яхния с пилешко и сини сливи


     Подобно ястие се прави из нашенския вилает, но по-често със свинско месо, обаче изпълнението с пилешко се оказва също много вкусно и доста по-бързо за приготвяне. Напълно по обяснямата причина, че пилешкото (особено магазинните бройлери) се приготвя буквално за 20-а минути.
    За яхнията са най-подходящи пилешките бутчета, но може  за разнообразие да се ползва и малко месо от гърдите. Обичам да си играя с месото и затова бутчетата ги обезкостявам цели - с остро ножче покрай костта и така се вади цяло. Сетне се нарязва напречно на парчета с дебелина около 1-1,5 см и се получават едни такива интересни шайби... Но на който не му се играе, просто ги обезкостява и нарязва на големи късчета.
    За да не ставам досаден, минавам направо към необходимите продукти за 4-6 порции: около 400-450 грама пилешко месо; 3-4 глави лук - обелен и нарязан на едро; 3-4 скилидки чесън; 1 морков - обелен и настърган или нарязан на много ситно; 1 голям домат - обелен и нарязан на кубчета; по една зелена, червена и оранжнева капия (чушка) - избушени и нарязани на едро; 10-15 сушени сливи без костилките; сол и черен пипер; 1 ч.ч. бульон (или вряла вода); риган, сол и черен пипер на вкус; евентуално за поръсване - ситно нарязан магданоз (може и без него);

    А изпълнението е направо елементарно:    
  • В малко мазнина (олио, а в идеалния вариант смес от олио и гъша мас- от нея имам винаги в наличност) се запържват до леко побеляване късчетата пилешко.
  • Месото се вади в отделна съдина и мястото му заемат лука, чесъна и морковите; 
  • Като поомекнат следват чушките и след няколко минути доматите и сините сливи;
  • След около 5 минути се добавят месото, бульона и подправките и се оставя да покъкри на слаб котлон за около 20-а минути. Колкото да се поизпари течността и яхнията да се сгъсти.
        Ами това е- лесно и простично. При това много бюджетно - цялото ястие излиза около 5,00 лв като най-скъпи в момента са сушените сливи.
    И за финал - ястието става неустоимо, ако след сготвянето му се прекара през фурната на грил за около 10-15 минути.
    Изпълнението допуща вместо бульон да се сложи малко хубаво бяло вино.
    Остана да кажа, пробвайте - лесно е, невероятно вкусно е и да не забравя - НАЗДРАВЕ!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар