четвъртък, 8 октомври 2020 г.

ТЕСТО БЕЗ МЕСЕНЕ за 10 минути


        Днес нещо съм се отворил на тестяна тема, което не съм правил от години. Сега ще дам моя вариант за едно много лесно и бързо за изпълнение тесто, което е подходящо за пирожки, за бухти, за търкалаци и т.н.
    Необходимите продукти са 0,5 л леко затоплено прясно мляко (до към 40С); 11 грама суха мая (за по-лесно 2 пакетчета по 7 грама, защото тази по 11 гр. по-рядко се намира); захар - 1 с.л.; сол - 1 ч.л.; 3 с.л. олио; 5 ч.ч. пресято бяло брашно. С добавка и на едно яйце става още по- добро.
    В подходяща купа се разбъркват 4 ч.ч. брашно с маята, захарта и солта. Млякото се рабърква с олиото и яйцето и се сипва в купата с брашното. Бърка се с лъжица или шпатула. След това на части се добавя последната чаша брашно като се разбърква и преценя дали да се сложи всичкото брашно и/или още малко. Трябва да се получи гъсто лепнещо тесто.
    Полученото тесто се прехвърля в найлонов голям плик и заминава в хладилника.
    След два часа е готово за употреба, удвоило е обема си.
    Хич да не Ви притеснява това, че стои леко "лигаво" и лепкаво. С леко намаслени ръце с него се работи много добре и държи исканата форма. 
    Естествено, след като се оформи пирожката (с желана плънка), трябва да се остави за известно време да втаса. 
    Останалото е ясно и няма какво да обяснявам - преди печене се намазва с яйце и/или прясно мляко и т.н.
    
    Пробвайте и няма да съжалявате.

П.П. Търкалаци: 
От това тесто се откъсва топче с големината на малък лимон и с намазнени ръце се разточва на кръг с големина около 15-18 см и се пълни с натрошено сирене (може сиренето да е разбъркано с яйце) и се затваря като плик. С ръце се оформя пак като плоска питка.
Така притогвеният търкалак може:
        -да се остави за 10-а минути да втаса и опече във фурната, намазан с яйце и ръснат със сусам.
            -да се опече в тиган с незалепващо покритие, без да му се слага мазнина и да се намаже с масло след запичането
            -за любителите на пърженето може да се изпържи на среден котлон в малко мазнина

Плънката може да бъде и от картофено пюре смесено със ситно нарязани зелентии или инак казано каквото фантазията Ви подскаже или каквото има в хладилника ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар