петък, 4 октомври 2019 г.

Домашна лютеница от червени чушки


 Няма да навлизам в спор с когото и да е що за чудо е това лютеницата, айвара или лютивката. Още по-малко ще търся историческите корени на тази типично Балканска вкуснотия.
 Просто ще дам един вариант на една любима лютеница, която става наистина невероятно вкусна и която предпочитам пред всички останали, както и ще споделя някои дребни трикове за улесняване на процеса.

Печените ми чушки тази година дойдоха в малко повече и се оказа, че във фризера няма повече място за тях.
Ща не ща трябваше да позатворя малко в буркани, които така или иначе трябва да се стерилизират за малко.
Напълних няколко буркана и останаха доста, та реших да направя от любимата си лютеница.
Давам количествата, които ползвах (това бяха наличностите):
4 кг печени и обелени червени чушки; 
2 буркана изварени смлени домати - правя си такива и имам налични. Иначе 3 кг домати трябва да се изчистят, отцедят и сварят до получаване на доматено пюре. Може и един буркан готово доматено пюре.
2-3 скилидки чесън, 1 голяма глава лук, сол, черен пипер и кимион на вкус, както и една връзка магданоз.
1 ч.ч. олио
Чушките заедно със ситно нарязания магданоз се смилат на едрата решетка на машинката. При меленето се слага едра цедка и така се отцеждат от излишната течност.
По същия начин всички чушки се държат цедки над купа. Течността се отделя и сетне много по-бързо се изваряват - времето се съкращава двойно, че и даже тройно.
Отцеденият чушков сок не се изхвърля, разбира се. След направата на лютеницата се вари в същата тенджера (не цапаме и друга съдина) до редуциране наполовина, овкусява се със сол и пипер, пълни се бурканчета и се стерилизира заедно с бурканчетата лютеница.
От него става страхотна подправка за различни ястия - може да замести доматения сок. А сложен в разни месни ястия придава един невероятен вкус. Особено ако при изваряването му се добавят няколко люти чушлета. 
В подходяща съдина - добре да е дълбока и широка тенджера, се загрява олиото. Чесънът и лукът, най-добре е да са настъргани, се задушават за кратко, слагат се доматите и след като заврат се добавят и смлените чушки. Намаля се силата на котлона поне с 1/3 и се пържи до желаната гъстота. При мене отне около 30-а минути. Слагат се подправките - солта, пипера и кимиона. Пробва се на вкус.
Точно в този момент ми се стори, че иска малко мазнинка и носи още малко лук, та сложих една голяма бучка масло - около 50 грама и 1 с.л. с връх сушен лук. Сушеният лук доста подобрява вкуса, а може и да си въобразявам.
Готовата лютеница се пълни в бурканчета.
Сетне се приготвя и чушковия сок.
Стерилизират се за около 10-а минути от завирането. Сетне е ясно.


Ако се ползват пресни домати, могат по същия начин да се оставят в цедка - да отцеди излишният сок. Така по-лесно и по-бързо се изваряват. А доматеният сок отива при чушковия и се приготвя заедно с него.
Много е важно при варенето и сгъстяването на лютеница и слагането на подправките да се опитва. Хубавата лютеница не трябва да има вкус на "сурово" или пък миризма на такова. Нищо че продуктите са печени или варени, ако не е запържена добре, остава такъв вкус. Затова дори и да се сгъсти достатъчно, може все още да не е готова. Е в този случай, ако много се е сгъстила и не е готова на вкус, може да се добави  и малко от отделения сос.


След като напълних 8 бурканчета от лютеницата, в останалата натроших около 100 грама поизсъхнало сирене - та и две бурканчета разядка - лютеница със сирене.
Получиха се и две бурканчета сгъстен чушков сос.
Който обича пикантната лютеница, може във всяко бурканче да сложи по едно две люти чушлета и след това да ги затваря.
Подправките, включително и магданоза съм ги дал, защото така я предпочитаме. Може и без него, или пък без кимиона и т.н. А който иска може да сложи друга любима подправка.
Чушки все още има и можете да пробвате - става наистина страхотна. Особено за хора, които не обичат патладжан.

12 коментара:

  1. Здравейте!

    Сега попаднах на блога Ви и съм дълбоко впечатлен! Готвя от 19 години и обожавам да експериментирам с всякакви рецепти и национални кухни.

    Искам да попитам как мога да се сдобия с книгата Ви?

    Поздрави,

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за добрите думи. А за книгата Ще помисля , че са ми останали няколко бройки и трябва да проверя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бате Бате ;)
      Стигнах до тук с "преглеждането" на блога и намерих "моя въпрос", а именно ... мислил ли си да оставиш целия този труд на тези които те харесват и четат ? И по-точно книга с всички рецепти, която да обновяваш (преиздаваш) ?
      Рецептите са невероятни - всеки може да открие любимо ястие или "бабина гозба" (защо все е бабина) !
      Снимките - това "грабва" много... правиш-снимаш и накрая "ковеш гвоздея" с финална снимка ... забравих "И НАЗДРАВЕ" ;)))
      За стил просто не говоря - играеш с думите и пишеш увлекателно !
      А ... и няма грешки в текста... да,да правописни, освен онези допуснати умишлено за подсилване на "ефект" . Не хваля ... това са фактите !
      Е, ... бестселър за манджи ;)))
      Съжалявам, че го казвам, но попаднах на блога случайно, през друг подобен !
      А, защо ???
      Знам, лесно е отстрани, издателства, форматиране, дали книгата ще покрие разходите с толкова снимки и ред въпроси, но сега докато си "на педал с бистър ум" е готино "Дзверски вкусно" да го има и за "по-после" !
      Електронен вариант с подредени по категории или години ... също е "вариант".
      Отговори моля те ... ама не като политик, защото не всеки има търпение да "си свали" над 1200 рецепти и съвети.
      Няма толкова "ненормални" НАЛИ ???
      А дали ;))))))

      Изтриване
    2. Благодаря за идеите и високата оценка.
      Преди 3 години издадох малка книжка "60+ рецепти" и доста бройки от нея подарих. За да се направи някакво издание на книжен носител, съм набрал опит - дори сам си правих предпечатната подготовка. Но в общи линии излиза доста скъпо това удоволствие и ще трябва да се продава на цена около 20-а лева, което ми се вижда доста.
      Електронният вариант е много добра идея, но не съм съвсем подготвен какво трябва да се направи ...За това приемам идеи. В същото време ме притесняват и евентуалните данъчни проблеми ...

      Изтриване
    3. Отново досаждам Бате, Бате
      То точно тук не е мястото, но умишлено пиша за да може и някой друг да "даде рамо" с каквото и да било ;)
      Помагах и аз на колега за предпечатна на учебник ... пипкава работа,но просто следваш правилата на печатницата.
      Проблемът тук са снимките ... за мен едно от основните предимства на твоите рецепти !
      Човек колкото и да е "вързан" като готвач, може да докара нещо подобно на рецептата, защото вижда как трябва да изглежда на определен етап от приготвянето.
      Е, за да се продава "книжката" е ясно,че снимките трябва да са цветни, а печатниците само това чакат. Ако докараш цена 20 лв. за книжно тяло и не "си вътре" при публикуване НА ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ (над 1200 към днешна дата) ... значи не трябва да готвиш, а да смениш хобито ;))))
      "Електронното издание" има няколко предимства, а именно :
      Може да се чете "на всичко модерно на ток" ... може да се "ъпдейтва" с новите рецепти и най-вече ЦИФРОВ ФОРМАТ ... ще остане след теб стига "щафетата да се предава".
      Да, сменят се графични и текстови формати през годините, едни се налагат, други "се забравят", но стига човек да си е поставил за цел марката "Дзверски вкусно" да я има с повечко труд всичко се "преформатира" и е пак същото.
      А на въпроса как "да си защитиш" все пак положения личен труд ?
      Той е защитен, защото човек "тръгнал да разбива" елементарно криптиран електронен документ НЕ ГОТВИ или ако готви няма да "хаква" готварско издание, че ще стане за смях ;)))
      Дамите и господата, които те четат са отбрана аудитория и за тях няма да е проблем да дадат разумна цена при бонус получаване на "ъпдейтваните" варианти.
      Незнам, просто идея, но щом "си барнал" блога, публикуваш, имаш мнения и отговаряш ... ще се справиш и с другото. Сигурен съм, че и някой е "до теб", в това което правиш ;)
      Защото иначе ... помниш ли Netscape navigator ?!? По-добрия от двата браузъра за Интернет в едни далечни времена (другия беше IE) просто го няма дори в учебниците, защото никой не помисли за "после".
      Давай Бате Бате, "акъли" колкото искаш, въпросът е ти дали го мислиш и имаш ли сили да го направиш ???
      Аз продължавам с рецептите на 2020г. ... да ги разглеждам де ;)))))))))))))

      Изтриване
    4. ще мисля по варианта. А иначе няма кой да ми "помага" с блога и си признавам, имам доста затруднения. Ама това е друга тема...

      Изтриване
    5. Привет! Аз съм издател и съм готов да инвестирам колкото трябва в книга. Но мисля, че трябва да са няколко книги. Електронният вариант не е вариант - ще бъде качена веднага, на момента в пиратски платформи за сваляне и по всякакви фейсбук групи... забравете, че ще се възвърнат парите. Те когато са на хартия, че до дни са веднага изпиратствани, та когато са електронен вариант ли? Уникални са рецептите и сте си създал име - позволете му то да пхоработи за вас... ;) Успех!

      Изтриване
    6. Предложението е интересно но на този етап ми е малко трудно да взема решение. Нека поговорим след месец-два

      Изтриване
  3. Бате,
    чудесна рецепта за вкусна зимна разядка.Аз също ползвам печени пиперки и много вкусно става ако се добавят и моркови.Те придават малко по - сладникав вкус .
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става идеално, но понеже залагам на малко по-пикантното не съм ги ползвал. Поздрави!

      Изтриване
  4. Бате, да се нареждаме с филиите, а? От мен сиренцето :)
    Супер изглежда :)

    ОтговорИзтриване