сряда, 30 октомври 2019 г.

"Шницелчета" от свински момици


 Значи като стане дума за карантия, доста народ настръхва и започва едно отричане или вричане ... Била гадна, била "фира" и храна за кучетата.
 В интерес на истината, това е петата част на животното - в миналото основна храна за бедните, които не са можели да си позволят месо. Нашите Деди нищо не са изхвърляли на кучетата от животното, което са отгледали и което им е служело за прехрана за дълго време.
 Този път няма да бъда подробен и няма да обяснявам какво представляват тимусните жлези на животното, само казвам, че освен че са много вкусни, са и много полезни. В блога съм изписал доста за момиците ...
 В месарницата на пазара поне два три пъти се появяват и поне веднъж месечно си ги приготвям. Направо не искам да казвам каква им е цената - цяло 1 леФче за цяло едно килце.
 Признавам си честно, позапецнах с идеята как да ги направя по - различно и запитах в една група във ФБ. Хората дадоха доста идеи, но в общи линии все варианти, които съм пробвал, но от някои подмятания за пържени и т.н. ми се появи хрумка и сега се обясня какво направих.
Първо на първо и задължително е момиците да се нарежат на парчета и сложат в купа със студена вода с малко оцет и да се изкисват поне 2 часа. 
Моята хитрина е друга - след 30-а минути сменям водата, слагам лимонов сок и портокалов сок и оставям за два часа. Сетне хубаво измивам.
След измиването следва сваряване - за около 30-а минути, във вода с малко сол, добавка на 5-10 зърна черен пипер, бахар, едно дафиново листче, 2-3 скилидки чесън и 1 глава лук резната на две.
Колкото по-добре се сварят, толкова по-добре, както казва мечо Пух.
Следва вадене от тенджерата и изчакване да поизстинат добре и се нарязват на възможно ситно - демек на късчета 2х2 см, но по-ситно или някъде от този порядък.
В купа нарязаните момици се смесват с 2-3 с.л. брашно (в случая пълнозърнесто), 1 ч.л. сода и 1-2 яйца в зависимост от количеството (за 500 грама стига едно, но и две няма да навредят).
След варенето се пробват на вкус за сол и при необходимост се добавя и малко сол на вкус. Църното пиперче е задължително. Други подправки не съм слагал, но тава е въпрос на предпочитание.
За пърженето няма какво толкова да обяснявам. Пържи се на 2/3 от мощността на котлона след загряването на олиото.
Гребва се с голяма лъжица и се разстила по дъното на тигана - абе все едно, че пържим бухти.
Пържат се до хубаво зачервяване и се вадят върху кухненска хартия за поемане на излишната мазнина.
Не мога да опиша каква Дзверска вкуснотия се получи.
Ако не знаеш, че е карантия, изобщо няма да познаеш какво е ... топи се в устата и направо не е за вярване, че са момици.
Върви си с хубаво питие.
Тези, които не харесват карантия изобщо няма да познаят, че именно това се крие зад тези апетитни "шницелчета".

Впрочем половината от килото направих по този начин, а останалата половинка - с четири вида боб. Е те това беше истинският трепач като ястие, но и на него ще пусна направията.

А сега - само едно - ако намерите, не се стряскайте, а купувайте и правете - както и да се приготвят са Дзверски вкусни, а накрая едно голямо НАЗДРАВЕ!




2 коментара:

  1. Супер, Дзверо!
    Много хора не си дават сметка за ползите от всички дреболии и карантии, колко по-полезни са от месото като цяло.
    Аз също не ям всички карантии, но поне сърца и дроб се опитвам да ям поне веднъж седмично, именно заради ползите.
    Момици не съм правила, но може да опитам. Благодаря за идейната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Дреболийките са си супер, но малко хора ги ценят. Страх ме е от времето, когато ще изчезнат.
    Ако са приготвени майсторски, са наистина Дзверски вкусни. Не напразно в Италия са ги наричали Петата част от прасето - защото са били храна на бедните, а са им осигурявали много повече витамини, минерали и други полезни неща.

    ОтговорИзтриване