четвъртък, 5 юли 2018 г.

Панирани тиквички (патладжани)


 С панирани тиквички няма кого да изненадам, но просто отдавна не бях правил такива и наскоро се подсетих за тях от един стар тефтер. Все гледаме уж тиквичките да се хрупкави, да са на скарата или във фурната, а панирани стават страхотни на вкус.
 Количества няма да давам нарочно.
 Необходими са тиквички, които се срязват напречно на две или три части и сетне по дължина - на филийки, с дебелина 3-5 мм. Може и по дебелички, но това е оптималната дебелина.
 Осоляват се и обилно се овалват с брашно - за предпочитане царевично или пълнозърнесто. 
 Докато тиквичките поемат от брашното се прави панировката:

едно яйце (две и т.н.) се разбива със суп.л. кисело мляко, в което е загасена 1/2 ч.л. сода, брашно и прясно мляко и 1-2 с.л. олио колкото да се получи смес малко по-гъста от палачинкова смес. Овкусява се със сол и бял пипер като може да се добави малко сушен риган и чесън на прах.
Набрашнените филийки от тиквички се овалват добре в панировъчната смес.

В тигана се загрява олио (най-добре е в него да се пусне бучка масло или да се смеси поравно с гъша мас).
Пържат се до хубаво зачервяване от двете страни като след първоначалното загряване, силата на котлона се намалява с 1/4.






Изпържените тиквички се вадят върху домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Впрочем такава почти не поемат.

Ама приличат на малки шницелчета, нали ?








Могат да се сервират кой както си желае. В случая тук таме им хвърлих по няколко тънки резенчета гауда докато бяха още топли.
Чесново-млечният сос се сервира отделно.
Украсяването със зелентии не е необходимо.
По нищо не може да се познаят тиквичките.
На тази снимка в заден план са панираните тиквички, а най-отпред картофените бухти, но за тях отделно...

По същият начин се правят и патладжаните, но след като престоят малко осолени, е желателно да се измият, леко подсушат и тогава да се овалват в брашното.
Стават и двата случая страхотни като мезе, че дори и за една постна вечеря. Ето нещо като рецепта 2 в 1, но само казвам, че по този начин могат да се панират и други зеленчуци. Просто начинът е универсален...

Да Ви е вкусно и наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар