Всеки кулинар трябва да има остри ножове. Без тях, животът в кухнята е мъка и страдание. А да не казвам, че порязването с тъп нож е адски болезнено и гадно изживяване.
Въпреки че имам безчет ножове и все остри, доста често си позволявам да си купя и някой нов.
Та последният, който купих от майстор ножар бе от карбонова стомана. Човекът си ме предупреди и дори обясни, че след измиване трябва да се подсушава и леко намазнява.
Няма да обяснявам, но ножовете от карбонова стомана са много гъвкави, много остри и много лесно се точат. Само че имат свойството да ръждясват след намокряне и да стават неприятни на вид от ръждата. Затова и трябва да се мият, намазняват и лъскат непрекъснато.
Само че и този проблем си има цаката- просто ножът трябва да се патинира. За това действия има много съвети из интернет, но ще споделя моят вариант, който се оказа много удачен.
Острието от двете страни обилно се намазва с най-обикновена горчица и се оставя така за 24 часа.
След това се измива добре с топла вода, намазва със сода бикарбонат и пак измива.
Подсушава се добре и леко намазнява.
На първата снимка се вижда от бяло острието е станало сивкаво синкаво.
Край.
Готов е за употреба. Само миене след употреба, забърсване и това е.
Е, след няколко месеца процедурата може да се повтори. Няма нищо да ни стане от това. За сметка на това под ръка винаги имаш страхотен нож.
Няма коментари:
Публикуване на коментар