сряда, 6 юни 2018 г.

Свински дроб маринован в соев сос


 Възприемам черния дроб като деликатес и няма да обяснявам, че освен вкусен, е и полезен. Харесва ми във всички варианти, но най-вкусен ми е на скара.
 Само че има едно голямо "НО" - но често става твърд като подметка. Има доста трикове за приготвянето му, за да остане крехък (киснене в прясно мляко, със сода, с кока кола, с оцет и какво ли не още ...).
 Сега ще споделя един малък трик, с който черният дроб става невероятно крехък, сочен и дзверски вкусен. При това само в рамките на 15-20 минути и без никакви врътни.
 Черният дроб се нарязва на филийки с дебелина около 1,5 см, максимум 2 см и се измива добре под течаща вода. Слага се в купа, опиперява се с черен пипер и залива със соев сос.

В това време скарата се включва, изчаква се добре да загрее и се почиства с телена четка и намазва с мазнина.
 Дробът се вади от купата, подсушава се с домакинска хартия, намазва се с четка с олио и заминава на скарата.
 Престоял е така максимум 15-а минути.
 Пече се за 5-6 минути от едната страна и 3-4 минути от другата. 
 Тука се ползва трика на щипката. Подхваща се с щипката за печене и ако се отделя от ребрата на скарата, значи е готов за обръщане. 
Като се извади от скарата, почти веднага се нарязва на парчета, той си пуща соковете, които могат да се оберат с кухненска хартия и е готов за сервиране.
Невероятно крехък и дзверски вкусен.
На снимката изглежда, че е леко суров, но не е така. Ако някой го харесва по-препечен, просто трябва след обръщането да се пече не 3-4 минути, а малко повече.
В общи линии заедно с мариноването и печенето изминават 25-30 минути, а резултатът е невероятен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар