понеделник, 4 юни 2018 г.

Шницели от тиквички и не само

 Тиквичките са много благодарен зеленчук за готвене в най-различни варианти. Освен пържени, често ги пеквам на скарата или пък правя кюфтета по най-различен начин.
 Този път заложих на шницели от тиквички, които надминаха всички очаквания и като вкус и като леснота за изпълнение.
 Необходими са:
две големи тиквички, 250 грама сирене, 1 голямо яйце, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. микс от сушени зеленчуци (може и без тях), 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно.
От това количество се получават около 8 шницела (все пак зависи от големината).

 Изпълнението е много лесно:

 Тиквичките се настъргват на средно или едро ренде, осоляват и оставят да престоят така 15-20 минути.
 След това се изстискват добре и прехвърлят в подходяща съдина, слагат се подправките, яйцето, натрошеното сирене и си разбъркват добре.
 Добавя се брашното. Количеството му зависи колко добре са изцедени тиквичките от течността им.



Трябва да се получи достатъчно гъсто тесто, което да държи форма.














 В тиган с незаплеващо покритие се загряват 2-3 с.л. мазнина, силата на котлона се намалява наполовина.
 С голяма лъжица се гребва от сместа, сипва в тигана и разстила с обратната страна на лъжицата като се оформя като шницел с дебелина малко по малко от см.
Вижда се - само два са в тигана.
 Пържи се от двете страни до хубаво зачервяване.


 Готовите шницели се вадят върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

 Могат да се сервират със салата, млечно-чеснов или млечно-майонезен сос и т.н.

 Въпрос на предпочитание.












За тези, които имаха достатъчно търпение да стигнат до тук, следва и бонус идея:

 След изпържването на първите четири шницела в купата е останала достатъчно смес, в която се добавя и шепа овкусена кайма и енергично се разбърква до еднородност на сместа.










Печенето на тези шницели продължава по същия начин, но с още по-малко мазнина.
Достатъчно е дъното на тигана да е добре намазнено.











Ето и готовите.
Докато онези само от тиквички искаха пържене, тези с каймата са просто като опечени и въпреки това стават много сочни.













И още един бонус за търпеливите - ще издам собствения си секрет за хрупкави пържени тиквички.

Тиквичката се нарязва на кръгчета с дебелина около 4-5 мм.
Осоляват се и се слагат в голяма цедка или гевгир и в купа, за да могат да се отцеждат добре.
След 30-а минути се подсушават с домакинска хартия и добре овалват в пълнозърнесто (или царевично) брашно.
Оставят се така още 30-а минути. 
Брашното трябва добре да "дръпне".


Пържат се с малко мазнина в добрет загрят тиган, като преди пущането им в него, при нужда може още веднъж да се оволят в брашното.

Стават много хрупкави и най-важното никакво пръскане.

За всеки случай в мазнината поръсвам и малко сол, а за вкус пускам и скилидка чесън.


Ето го и крайният резултат на толкова "усилия" - два вида шницели, хрупкави пържени тиквички.
 


























  С такива шницели остава само да си оближеш пръстите, а и можеш да се "отсрамиш" и пред гости.
 Остана само да кажа: Добър апетит и Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар