неделя, 21 януари 2018 г.

Маринован свински врат с гъбен сос


 За мен свинското месо е царят на месата и много ми е трудно да определя коя част най ми харесва, но добре приготвеният свински врат е сред фаворитите ми.
 Няма да изненадам никого с този врат, но ще споделя начина му на направия, защото просто става перфектен.
 Необходимо е хубаво голямо парче свински врат - поне 1,5 кг, че и повечко, но такова парче стига за 6-8 човека.
 Месото добре се оформя с ножа - да получи формата на правоъгълник (нещо като тухличка) и се маринова за поне една нощ.
 За маринатата в подходяща съдина се смесват:
4 с.л. мед, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. горчица, по 1 ч.л. сладък и пушен червен пипер, по 1/2 ч.л. кимион, сух чесън и черен пипер, и съвсем малко сол като се добавят и 3-4 с.л. кока кола.
 Добре омазаното месо се слага в плик.

 За печенето няма кой знае каква философия:
 Месото се прехвърля в подходяща съдина (ползвах йенска тенджера с капак), наливат му се около 50 мл затваря се с алуминиево фолио и капак и заминава във фурната. Ако се пече в стъклен съд, температурата на фурната се вдига постепенно от 150С до 220С (иначе съдината може да спука). На тази температура се пече около 30-а мин. и сетне се намаля на 180С и се пече още около един час. Някъде към 40-а минута от печенето, тавата се вади и при месото се слага около 300 грама нарязани гъби-печурки и печенето продължава пак под фолиото и капака. След този час почене се махат капака и алуминиевото фолио, проверява се готовността на месото и се дозапича за кратко на вентилатор до получаване на красива коричка.


 Този път при мене се получи малък фал, когато погледнах какво се случва във фурната преди да намаля от 220С на 180С, месото бе "бухнало" и изместило капака на тавичката. Наложи се да го махам, да завивам с фолио и в тази суматоха забравих да сложа нарязаните гъби при месото. Та трябваше да ги пека отделно в друга съдина и чак на края да ги прехвърля при месото.

Тука е след вентилатора, но видимо "загорялото" е от допълнителното мазане на месото с мед, което бе направено след махане на фолиото.






 Цялото парче месо се прехвърля в подходяща топла съдина и се оставя да се отдъхне поне 15-а минути. Всеизвестно е, че по този начин соковете на месото вътре в него се разпределят и то става по-сочно.

 Докато то си отдъхва в тиган с малко олио 1-2 с.л. се запържва 1 ситно нарязана главичка лук, добавя се и 1 с.л. брашно и след като брашното покафенее леко, се деглазира с 1/2 ч.ч. червено вино и се сипват гъбите и соса от тавата на печеното, а при необходимост се долива и малко топъл бульон. Вари се около 10-а минути- до леко сгъстяване.

Потпусналото месо се нарязва на тънки филийки и се сервира със соса и гъбки.

Остава само да му се насладим с чашка хубаво питие.

Наздраве!



Няма коментари:

Публикуване на коментар