Не мислех да започвам тази година точно с тази майонеза, но понеже това не е публикация, а си е просто едно интересно полезно предложение, просто го споделям.
Това е един начин да се оползотвори нещо, което по принцип изхвърляме или пренебрегваме изцяло.
Няма да обяснявам, но дробът от треска е една от най-полезните храни с високото си съдържание на витамини, омеги и др.п. само казвам, че е Дзверска вкуснотия.
Хапваме си го, когато го открия по магазините (че не винаги го има). Качественият дроб е единствено с олио в консервата. И точно това олио обикновено става жертва - топнем веднъж два пъти залъчето и остатъка заминава бадева ...
Е защо вместо да се изхвърля, да не вземе да се оползотвори - например в една майонеза.
От тука нататък нищо сложно: едно яйце, 1/2 или 1 ч.л. горчица, 1/2 скилидка чесън, олиото от консервата заедно със ситните парченца дроб и зрънцата черен пипер, долива се още олио до 250 мл и 1 с.л. лимонов сок.
Приготвя се по познатия начин, а резултатът е невероятен: страхотен вкус, леко пикантен с оттенък на рибка. Много подходяща за риба, за морски деликатеси.
Предполагам, че ще стане и с олиото от други консерви риба - в момента си представям какъв ще е вкусът, ако се направи с олиото на пушени шпроти, например. Като пробвам, ще споделя.
Предполагам, че ще стане и с олиото от други консерви риба - в момента си представям какъв ще е вкусът, ако се направи с олиото на пушени шпроти, например. Като пробвам, ще споделя.
Лесно, полезно и вкусно!
Супер вкусно е! Нещо подобно, но с филе вместо дроб от треска се продава в Словакия - салатата Treska v majoneze. Много е популярна там и е струшно вкусна, почти всеки ден я ядях.
ОтговорИзтриванеВажното да е вкусно. Ще пробвам и такъв вариант с филе
ОтговорИзтриване