петък, 30 декември 2016 г.

Агнешко с булгур


Много простичко и страхотно вкусно ястие, което се приготвя само от няколко съставки.
Необходими са: за 3-4 порции
400-500 грама агнешко месо, нарязано на кубчета примерно 2х2 см. Месото може да е от гърдите, от бутчетата - в общи линии каквото има, но колкото е по-тлъстичко, толкова по-добре.
1 главичка лук, нарязана на ситно
2-3 скилидки чесън - също на ситно
3/4, максимум 1 ч.ч. булгур
1-2 с.л. мазнина
за подправяне - сол, черен пипер - на вкус, и джоджен (най си върви с агнешкото).
Изпълнението е простичко:
В голям тиган или тенджерка се загрява мазнината и се пуща нарязаното месо. Пържи се докато промени леко цвета си, добавят се лука и чесъна и след като поомекнат се добавя малко бульон колкото да покрие месото. Намаля се силата на котлона с 1/3 и се оставя леко да си къкри. Добре е това да става под капак.
В същото време булгурът се накисва с вряла вода за 10-а минути и след като се отцеди се сипва при месото. Долива се бульон (зеленчуков или месен, или пилешки, какъвто има) или просто топла вода. Количеството трябва да е в съотношение 1:3 - булгур-долята течност.
Оставя се да къкри - за около 30-а минути месото е готово (или поне до омекването му) като в края на готвенето се подправя със солта на вкус, черния пипер и подправката.




Простичко и невероятно вкусно.












П.П. Почти по същия начин може да се приготви и пилешко (става значително по-бързо) или с телешко (изисква повечко време).

П.П. П. Най-бързо става, ако месото е предварително сварено или печено.
Запържват се лука, чесъна, веднага накиснатия булгур, бульона и месото. В този случай ястието е готово за 10-15-а минутки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар