Очевидно, наистина тази есен е имало доста чернокоп, защото дори и в рибното магазинче при нас имаше такъв. Понакупих се - за пържене, за печене на скарата (най ми харесва така), но и доста поизостана. За проба реших да направя маринован.
Правих го доста по-различен начин, получи се страхотен резултат и затова го споделям:
Необходими са чернокоп, морска сол, захар, оцет (ползвах ябълков - с по-мек вкус е); зърна черен пипер, морков, лук и копър, зехтин. Количествата зависят от количеството на рибките. Важен е принципът.
Изпълнението е лесно:
Рибоците се почистват, измиват се добре.
Слагат се в съдина, в която има вода, леко подсолена и с добавка на 2-3 с.л. оцет.
Нека престоят така поне два часа.
След това добре се подсушават.
Солта и захарта се смесват - на 3 с.л. сол - 1 с.л. захар.
Коремчетата се пълнят с тази смес и рибките се поставят в съдина с нея и затрупват.
Нека да престоят в солената смес поне 12 часа. Достатъчни са им толкова.
Знам, че по принцип захар не се слага при солене на риба, но се оказа, че доста променя вкуса и резултатът е по-добър.
След соленето рибата се изкисва за около 30-а мин. в студена вода с добавката на 2-3 с.л. оцет.
Подсушават се с кухненска хартия.
Вземат се подходящи бурканчета, на дъното им се слага малко черен пипер, лук, нарязан на полукръгчета. Рибките се филетират и внимателно се нареждат в бурканчето като тук таме се слага морковче, малко копър, лук. Може и ситно нарязана скилидка (но аз не харесвам и не слагам).
Когато бурканът се напълни, се налива зехтин почти догоре. Сетне зехтинът се излива в тиган, тенджерка и се загрява добре (но не до максимум). При загряването може да му се пусне едно дафиново листче.
Изчаква се малко да изстине и рибките са заливат с него. По този начин количеството на зехтина е точно.
Затваря се с капачката добре и като изстине заминава в хладилника.
След третия - четвъртия ден може да се напада.
Невероятно, просто дзверски крехък и вкусен рибок.
Върви се страхотно с водка. Па и с друго питие.
Правих го доста по-различен начин, получи се страхотен резултат и затова го споделям:
Необходими са чернокоп, морска сол, захар, оцет (ползвах ябълков - с по-мек вкус е); зърна черен пипер, морков, лук и копър, зехтин. Количествата зависят от количеството на рибките. Важен е принципът.
Изпълнението е лесно:
Рибоците се почистват, измиват се добре.
Слагат се в съдина, в която има вода, леко подсолена и с добавка на 2-3 с.л. оцет.
Нека престоят така поне два часа.
След това добре се подсушават.
Солта и захарта се смесват - на 3 с.л. сол - 1 с.л. захар.
Коремчетата се пълнят с тази смес и рибките се поставят в съдина с нея и затрупват.
Знам, че по принцип захар не се слага при солене на риба, но се оказа, че доста променя вкуса и резултатът е по-добър.
След соленето рибата се изкисва за около 30-а мин. в студена вода с добавката на 2-3 с.л. оцет.
Подсушават се с кухненска хартия.
Вземат се подходящи бурканчета, на дъното им се слага малко черен пипер, лук, нарязан на полукръгчета. Рибките се филетират и внимателно се нареждат в бурканчето като тук таме се слага морковче, малко копър, лук. Може и ситно нарязана скилидка (но аз не харесвам и не слагам).
Когато бурканът се напълни, се налива зехтин почти догоре. Сетне зехтинът се излива в тиган, тенджерка и се загрява добре (но не до максимум). При загряването може да му се пусне едно дафиново листче.
Изчаква се малко да изстине и рибките са заливат с него. По този начин количеството на зехтина е точно.
Затваря се с капачката добре и като изстине заминава в хладилника.
След третия - четвъртия ден може да се напада.
Невероятно, просто дзверски крехък и вкусен рибок.
Върви се страхотно с водка. Па и с друго питие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар