Това е може би най-лесния начин да се опече вкусно агнешко и при това с минимум цапане на съдини и др.п.
Тъй като начинът е бърз и кратък и аз ще бъда кратък.
Необходимо е агнешко поне около 1,5 кг (в случая бутче и гърди с ребрата), сол и черен пипер на вкус, стрък розмарин (ако няма, поне 1 ч.л. сушен и натрошен), червен пипер (може и малко лютив), олио за намазване. Разбира се и подходяща голяма тава.
Изпълнението е лесничко:
Агнешкото се измива, леко подсушава и слага в тавата, в която ще се пече.
Както си е в тавата, агнешкото се намазва с олиото от двете страни, поръсва се пак от двете страни с подправките, които с ръка се втриват в месото.
Тавата се завива с фолио добре и отива на хладно за няколко часа- може да престои и 12 и повече часа.
Преди печенето му се сипва 1 ч.ч. вода (бяло вино или пък бира-въпрос на вкус).
Завива се и се пече във фурната на 160 С поне 3 часа.
След това се вади, проверява се месото - с вилица какъв сок пуща или се прави опит да се откъсне парченце от него. Ако се къса лесно, готово е... Ако не е готово, се връща във фурната и се пече до готовност.
Ако е готово, просто месото се обръща и под вентилатор на малко по-висока температура - 180С, се дозапича до зачервяване.
Тъй като начинът е бърз и кратък и аз ще бъда кратък.
Необходимо е агнешко поне около 1,5 кг (в случая бутче и гърди с ребрата), сол и черен пипер на вкус, стрък розмарин (ако няма, поне 1 ч.л. сушен и натрошен), червен пипер (може и малко лютив), олио за намазване. Разбира се и подходяща голяма тава.
Изпълнението е лесничко:
Агнешкото се измива, леко подсушава и слага в тавата, в която ще се пече.
Както си е в тавата, агнешкото се намазва с олиото от двете страни, поръсва се пак от двете страни с подправките, които с ръка се втриват в месото.
Тавата се завива с фолио добре и отива на хладно за няколко часа- може да престои и 12 и повече часа.
Преди печенето му се сипва 1 ч.ч. вода (бяло вино или пък бира-въпрос на вкус).
Завива се и се пече във фурната на 160 С поне 3 часа.
След това се вади, проверява се месото - с вилица какъв сок пуща или се прави опит да се откъсне парченце от него. Ако се къса лесно, готово е... Ако не е готово, се връща във фурната и се пече до готовност.
Ако е готово, просто месото се обръща и под вентилатор на малко по-висока температура - 180С, се дозапича до зачервяване.
При желание след един час печене, тавата може да се извади и да се добавят кг обелени картофи.
Така и гарнитурата ще е готова ...
Действително, много лесно за изпълнение - отнема максимум 10-15 минути за приготвянето и сетне само печенето.
Търпението си заслужава.
В краен резултат - крехко и невероятно вкусно печено агнешко.
Така и гарнитурата ще е готова ...
Действително, много лесно за изпълнение - отнема максимум 10-15 минути за приготвянето и сетне само печенето.
Търпението си заслужава.
В краен резултат - крехко и невероятно вкусно печено агнешко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар