още едно изключително лесно и бързо ястие, което е изключително вкусно.
Продуктите са няколко: брюкселско зеле - около 600 грама; 300 грама сирене; 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. брашно; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 100-а грама кашкавал. По желание - няколко скилидки нарязан чесън
като казвам сирена - точно това имам предвид - подходящи са всякакви стари изостанали сирена, кашкавали и др.п., в случая дори имах и парченца синьо сирене
Приготвянето е елементарно:
брюкселските зелчици се полусваряват на пара, а в моя случай - просто ги попарих с вряла вода за по 4-5 минути няколко пъти. Кво имам предвид ли? - слагат се в един съд и за заливат с вряла вода и оставят за малко. Водата се излива и отново се заливат с вряла вода. Ефекта е като на варене на пара.
Зелчиците се нарязват на половинки и се нареждат в леко намазнена тавичка. Обилно се поръсват с черен пипер и една идея солчица. Ръси и сухия риган. Оказа се, че си върви със зелето.
(щял да рискувам и кимион, но не го долюбват много в къщи, освен мене...)
и се слагат чесънчетата - за мераклиите
сирената се намачкват с вилица, по-твърдите се настъргват. Половината от кашкавала също.
Бращното си размива с прясното мляко, смесва се с яйцата и се добавя към сирената.
С тази смес се заливат зелчиците, отгоре се настъргва остатъка от кашкавала и се пъха във фурната на 200 С за около 30-а минути.
Пече се до хубаво зачервяване.
Сервира се с млечно чеснов сос.
Дзверски вкусно вкусно за немесоядните!
Няма коментари:
Публикуване на коментар