събота, 21 март 2015 г.

Телешко с кореноплоди



Продукти:
1 кг телешко (плешка, врат); 3-4 големи картофа; 2 средни глави червено цвекло; 1 средна глава ряпа; 2-3 моркова; 1 глава целина и 1 пащърнак (може и без него, че трудно се намира); 10-а малки глави лук; сол и черен пипер; 4-5 с.л. олио.

Приготвяне: Телешкото се нарязва на късчета (като за шишчета, но не пречи и на по-едри парчета);
 За пържене ползувам чугунената тенджера, в която слагам олиото и като загрее добре, се слага месото на две три партиди и се запържва за около 10-12 мин като от време на време се разбърква. След това се долива топла вода, колкото да покрие месото, тенджерата се захлупва и силата на котлона намаля наполовина.
 В това време всички останали кореноплоди се почистват, обелват и нарязват на едри парчета, без лука, който се оставя на цели главички.
 За около 30 мин. месото остава на мазнина, тогава се пущат при него всички останали продукти, слагат се солта и черния пипер и се долива малко вода, а котлонът изключва изцяло.




 След десетина минути всичко се прехвърля в тава за печене, която се завива с фолио и тавата заминава за фурната на 180 С за около час, час и половина.







 


 Маха се фолиото и се дозапича за кратко време, колкото зеленчуците да придобият лек загар. 
(Може да се включи и на вентилатор, но тогава малко се намалят градусите на фурната).





 Телешкото се е разкапало направо, а зеленчуците са невероятно вкусни, тъй като подправките са сведени до минимум и те са отдали всичко от вкуса си, а червеното цвекло е оцветило ястието в неописуем цвят.

 Това е още едно лесно за изпълнение и вкусно ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар