петък, 1 август 2025 г.

ХРУПКАВИ ПИТКИ ЗА САНДВИЧИ

 


    Тези питки са невероятно вкусни - получават се хрупкави и леко ронливи, а инак са меки и невероятно подходящи за сандвичи. Стават особено ароматни заради добавката на сушени зеленчуци. При това се правят много лесно, защото са от типа на содените питки.
    За направата им основно са необходими брашно и флейкс от елда; кисело мляко; сода; сирене; 
Сега ще опиша какво и колко ползвах: в подходяща купа се слагат 4 с.л. флейкс от елда (много е полезен) и се разбъркват с 5 с.л. кисело мляко и добавка на по 1 ч.л. сода и захар. Изчаква се 15-на мин., за да набухне и поеме млякото. От това зависи какво още ще се добави. Следват 4 с.л. натрошено сирене и 2 с.л. мазнина (олио), както и 4 с.л. с връх брашно и 1 с.л. сушени зеленчуци (моите са с едър лук, чесън, куп зелентии, че и дори морков на много ситно).
В това време фурната се включва на 180С да загрява. В купата всичко се разбърква с лъжица - трябва да се получи гъсто тесто, което да се оформя на топки. Наложи ми се да добавя още 2 с.л. кисело мляко и с намазнени ръце продсто го оформих на голяма топка - без месене и направих топчета с големина на малка ябълка. Наредих върху хартия за печене, цепнах отгоре с остро ножче и с тавата във фурната. Не е необходимо да се можат с каквото и да е ...
Печат се на 180С за около 35-40 мин., но все пак зависи от фурната. Демек до хубаво зачервевяване - или покафеняване.
Сетне върху решетка и под чиста кърпа.
Стават леко твърдички, леко ронливи и хрупкави.
Идеални за сандвичи - особено с луканка. Издържат два-три дни без промяна.
Правят се лесно, а добавката на сушените зеленчуци им придава невероятен аромат.

А флексът от елда го ползваме много често за закуска с кисело мляко и мед, както и за направията на разни печива като

БУХТИ С ФЛЕЙКС ОТ ЕЛДА


Както се вижда, експериментирал съм с този флейкс, но сегашните питки са без яйца и са със смес от флейкс от елда с брашно.
Пробвайте и няма да съжалите.

вторник, 29 юли 2025 г.

ОМЛЕТ "ТИК ТОК"

 


 На времето бях чел, че по умението да се направи омлет се преценя годността да станеш Шеф... 
    Този омлет се прави от две или три яйца, на които се разделят жълтъци и белтъци и поотделно леко се разбиват с идея сол и прясно смлян бял пипер.
В добре загрят тиган с незалепващо дъно се сипват жълтъците и в единия им край се нареждат резенчета кашкавал.
След като леко стегнат се навиват леко ...
Сетне на части се налива леко разбития белтък и постепенно се навива на руло.

Толкова - идеята я видях в тик-ток.

В интерес на истината става вкусен и се прави лесно за разлика от класическия омлет. Идеален за закуска.

понеделник, 28 юли 2025 г.

За печените свински гърди и изобщо за печеното мазно месо

 


Това е преди, а на другата снимка е след ...

    Макар че правя публикация, това не е рецепта как да опечем мазнички свински гърди или друго по-мазно свинско...
    Много хора (включително и мои близки) избягват да ядат подобно месо заради вредния холестирол. И се лишават от една наистина голяма вкуснотия.
    Просто си овкусяваш свинското както е любимо, печеш го (в плик, в тава и т.н.) както си знаеш. И сетне бум на масата ... И се натъпкваш с разните му мазнотии и т.н.
    В действителност е много лесно - опеченото месо заедно с всичко от печенето се слага в подходяща съдина, покрива със стреч фолио и за няколко часа в хладилника (или цяла нощ). 
    На първата снимка се вижда как всичката отделила се мазнотия се е втвърдила и станала на мас. Вадиш си мръФката от тавата леко я остъргваш с ножа от мазнотии или я забърсваш, сетне затопляш и е готова за хапване (снимка две).
    Мазнотията и всичко останало се изхвърля...
    Толкова - холестирола си заминава някъде си, а си имаш превъзходно печено - нищо не е загубило от вкусовите си качества.
    Това е предложение за тези, които се "плашат" от мазното месо и го намират за вредно.
    Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!